NOS NieuwsAangepast

Waar kan Kadhafi naartoe?

Door redacteur Lambert Teuwissen

De woeste menigte in Libië zal hem het liefst voor het gerecht slepen (of meteen aan een boom opknopen), maar het zou kunnen zijn dat Kadhafi toch eieren voor zijn geld kiest en net als Hosni Mubarak en Zine El Abidine Ben Ali zijn koffers pakt. Soms is het rigoureuze vertrek van een dictator nu eenmaal gewenster dan een voortslepende rechtszaak.

In het verleden wilden westerse landen nog wel eens onderdak verschaffen aan vluchtende dictators. Nederland zelf bood onderdak aan de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Hij ging wonen in Doorn en ligt daar nog altijd begraven - hij wilde pas weer terug als Duitsland een monarchie werd.

De VS bood in 1986 onderdak aan de Filipijnse dictator Marcos, een oud-bondgenoot. Hij mocht geen voet zetten op continentaal Amerika, maar leefde in luxe op Hawaï.

Frankrijk ontfermde zich over 'Baby Doc' Duvalier toen die in 1986 Haïti moest ontvluchten. Hij woonde een tijdlang aan de Franse Rivièra, maar raakte aan lager wal door een scheiding. Begin dit jaar keerde hij terug naar zijn geboorteland in de veronderstelling dat hij als held zou worden binnengehaald in het door de aardbeving verwoeste land. In plaats daarvan werd hij gearresteerd.

Traditie

Tegenwoordig is het Westen wat minder gastvrij voor in ongenade gevallen bondgenoten. België moest niks weten van Mobutu Sese Seko toen die werd verdreven uit Congo. Frankrijk negeerde de Tunesische president Ben Ali, ondanks het feit dat de minister van Buitenlandse Zaken zich vorig jaar nog had laten fêteren in Tunesië.

Ben Ali nam daarop de wijk naar Saudi-Arabië, een land dat zich graag voorstaat op de islamitische traditie van gastvrijheid. Hij woont daar nu in dezelfde villawijk waar ooit eens de moorddadige Oegandese dictator Idi Amin woonde. Ook de gevluchte Pakistaanse premier Sharif vond er enige jaren onderdak.

Ook Afrikaanse leiders kijken graag naar elkaar om. Mobutu kwam via Togo in Marokko terecht. De Ethiopische dictator Mengistu, veroordeeld wegens genocide vanwege zijn Rode Terreur, woont nog steeds in Zimbabwe, zelf geregeerd door de dictatoriale Robert Mugabe. Charles Taylor rekende op eenzelfde bescherming in Nigeria, maar die leverde hem toch uit aan het Internationale Strafhof in Den Haag.

Nelson Mandela

Kadhafi zou ook de wijk kunnen nemen naar een Afrikaans land. Hij heeft zich altijd ingezet voor een verenigd Afrika en kan dus bij sommigen wel een potje breken. Ook met Hugo Chávez heeft hij zulke goede banden dat eerder deze week het gerucht al ging dat hij onderweg was naar Venezuela.

Zelfs Zuid-Afrika wordt genoemd als een mogelijke bestemming. Nelson Mandela zelf prees Kadhafi wel eens, vanwege de steun die het communistische ANC ooit van hem ontving. En het land ving al eerder die andere Haïtiaanse dictator op, Jean-Bertrand Aristide, en de gevluchte leider van Madagaskar, Marc Ravalomanana.

Overigens denkt de Libische oud-minister van Justitie dat Kadhafi geen van deze opties zal verkiezen. "Hij zal doen wat Hitler deed en zich van het leven beroven", zei hij in een interview.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl