NOS NieuwsAangepast

SP: eerst sloop, dan nieuwe kantoren

Bedrijven die een nieuw kantoorpand bouwen, moeten een even grote oppervlakte aan kantoren slopen of een andere bestemming geven. Op die manier wil de SP de leegstand van kantoorpanden te lijf gaan.

Tweede Kamerlid Paulus Jansen wil verder dat leegstandskosten niet langer aftrekbaar zijn van de belasting. Nu zijn kosten aftrekbaar voor gebouwen die langer dan een jaar leegstaan en waarvoor geen vergunning is aangevraagd om ze te verbouwen.

Daardoor zijn leegstaande kantoren een interessante belegging voor speculanten, zegt Jansen. De boete op leegstand moet naar zijn mening omhoog.

Flexwerken

De SP stelt dat kantoren leegstaan, terwijl er te weinig goede woningen zijn. "Laten we de rem zetten op de ongebreidelde groei van het aantal kantoorpanden en zorgen dat we bouwen waar echt behoefte aan is: woningen."

Jansen zegt dat de noodzaak om in te grijpen groter wordt. "Steeds meer mensen gaan steeds vaker flexwerken. Dit zal ertoe leiden dat de vraag naar kantoren en bedrijfsruimte alleen maar verder zal afnemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl