NOS NieuwsAangepast

Straf voor twitterende politiechef

Politiechef Gerda Dijksman is uit haar functie gezet. De districtschef van de politie Zuidwest Drenthe kwam onder meer in opspraak door uitspraken over de PVV. Ze noemde de partij van Wilders in een twitterbericht een fascistische organisatie.

Daarnaast maakte ze eind vorig jaar een opmerking over twee mensen die om het leven waren gekomen door koolmonoxidevergiftiging. Zonder de feiten te kennen verstuurde ze een tweet, waarin ze veronderstelde dat de twee slachtoffer waren van huiselijk geweld, stelt de Drentse politie.

Dijksman is niet ontslagen, maar krijgt een voorwaardelijk strafontslag van twee jaar. Als ze in die periode opnieuw in de fout gaat, volgt alsnog ontslag. De maatregelen zijn de uitkomst van een tuchtrechtelijk onderzoek.

Draagvlak

Daarin wordt de conclusie getrokken dat de politiechef zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig plichtsverzuim. "Ze heeft de nabestaanden pijn gedaan en onrust veroorzaakt in de samenleving", zegt burgemeester Heldoorn van Assen, die korpsbeheerder is in Drenthe.

Dijksman zegt dat ze de situatie betreurt. De nabestaanden van de slachtoffers van de koolmonoxidevergiftiging biedt ze "nogmaals oprechte excuses" aan. "Ik snap dat het draagvlak voor mijn functioneren als districtschef van Zuidwest Drenthe weg is en dat ik deze functie niet langer kan vervullen."

Sinds eind vorig jaar heeft Dijksman niet meer getwitterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl