NOS NieuwsAangepast

Megacontract Boeing luchtmacht VS

De Amerikaanse luchtmacht heeft een megacontract van 35 miljard dollar gesloten met vliegtuigbouwer Boeing. De toekenning van het contract was een van de grootste aanbestedingen in de Amerikaanse geschiedenis.

Boeing mag van het Pentagon 179 tankvliegtuigen leveren. Die moeten vanaf 2017 de sterk verouderde KC-135 vliegtuigen gaan vervangen. Die tankvliegtuigen maken al sinds de jaren 50 onderdeel uit van de Amerikaanse luchtmacht.

De toestellen fungeren als vliegende tankstations voor de Amerikaanse luchtmacht. Zo kunnen bommenwerpers en straaljagers lange tijd in de lucht blijven. Dat is cruciaal nu de VS wereldwijd minder bases heeft maar wel mondiaal invloed wil blijven uitoefenen.

Concurrentie

Naast Boeing was ook een consortium onder leiding van een Europees luchtvaart- en defensieconcern in de race, EADS. Het Pentagon koos toch voor de Amerikaanse bouwer, omdat de Boeings goedkoper zijn.

Niet alleen is de aanschaf van de Boeings goedkoper, ook hoeven vliegvelden minder worden aangepast. Het Boeing-model is gebasseerd op de 767.

Het contract kan op den duur werk voor 50.000 mensen betekenen, vooral in de Amerikaanse staten Washington en Kansas.

Blunders

De luchtmacht begon al in 2001 met de aanbestedingsprocedure, maar het proces liep veel vertraging op door een aantal blunders. Zo gaf de luchtmacht beide bedrijven per ongeluk inzage in elkaars vertrouwelijke stukken.

Ook werd een eerdere keuze van het Pentagon naar de prullenbak verwezen omdat een rechter die niet goed genoeg gefundeerd vond.

EADS kan nog protest aantekenen tegen het besluit, maar zegt dat alleen te zullen doen als er grove fouten in de aanbesteding zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl