NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte had Bush op het oog

In Texas is gisteren een 20-jarige Saudische uitwisselingsstudent gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een bomaanslag. Volgens het Openbaar Minister had de jongeman chemicaliën gekocht om een bom te maken. Ook had hij lijsten gemaakt met mogelijke doelwitten, zoals nucleaire installaties, een nachtclub en het huis van oud-president Bush.

Khalid Aldawsari was in oktober 2008 de VS binnengekomen op een studentenvisum. Hij studeerde sindsdien Engels aan een Texaanse universiteit. De FBI begon een onderzoek naar hem toen begin februari twee bedrijven op dezelfde dag verdachte aankopen meldden. Het ging om chemicaliën die voor het maken van een bom gebruikt kunnen worden.

Tijdens het FBI-onderzoek werden extremistische berichten van Aldawsari op internet ontdekt. Ook werden heimelijk zijn appartement en computer doorzocht, waar de FBI de lijsten met doelwitten vond. In zijn dagboek schreef Aldawsari al voor zijn komst naar de VS plannen voor een aanslag te hebben.

Kinderwagens

Aldawsari had volgens de FBI onder meer het plan bommen in kinderwagens te verstoppen. Ook wilde hij een rugzak vol explosieven in een nachtclub tot ontploffing brengen.

Bij zijn arrestatie had Aldawsari genoeg chemicaliën in zijn bezit om vijftien pond explosieven te maken. Dat is ongeveer evenveel als een van de bommen die werden gebruikt bij de aanslagen op de Londense metro.

"Dit bewijst nog maar eens dat we moeten oppassen voor terreur hier en in het buitenland", benadrukte een woordvoerder van het Witte Huis. Een woordvoerder van president Bush, die door Aldawsari "de tiran" werd genoemd in zijn plannen, wilde niet reageren op de dreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl