NOS NieuwsAangepast

Kunst is hot in Teheran

Door buitenlandredacteur Esther Bootsma

Of de Iraniërs binnenkort ook massaal de straat op gaan om te protesteren tegen het regime, kan Newsha Tavakolian niet voorspellen.

De 29-jarige Iraanse fotografe praat niet graag meer over politiek, tegenwoordig vindt ze kunst als expressiemiddel voor kritiek veel interessanter. Ze is vanavond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor Transit Teheran, een avond over hedendaagse Iraanse fotografie, georganiseerd door het Prins Clausfonds.

Demonstraties

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Newsha Tavakolian al een behoorlijke naam opgebouwd als nieuwsfotografe. Ze publiceerde onder meer in Time Magazine, Newsweek en NRC Handelsblad. Maar na de massademonstraties twee jaar geleden, werd de nieuwsfotografie volgens haar steeds moeilijker.

"Niet alleen de regering maakt het je moeilijk, ook de mensen zelf willen niet graag meer op de foto. Na de vorige demonstraties maakte de regering veel gebruik van foto's om mensen te arresteren."

Openingen

Tavakolian is nu vooral kunstfotograaf. Want juist in Iran is kunst dé manier voor jongeren om zich uit te drukken, zonder in de problemen te komen. Daarom is kunst volgens haar 'hot' in Iran.

"Elke vrijdag zijn er openingen van tentoonstellingen. Er zijn nu al zeker vijftig goede kunstgalerijen in Teheran en er komen steeds meer galerijen bij", zegt ze. De opening van haar eerste solotentoonstelling 'Listen' werd onlangs druk bezocht.

Het zijn portretten en video-installaties van zes zangeressen. Die het liefst zouden optreden, maar dat mag niet van de Iraanse regering. Sinds de revolutie mogen zangeressen geen solo-optredens meer geven. "We vinden dat inmiddels al bijna gewoon. Daarom schud ik mensen met zo'n project wakker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl