NOS NieuwsAangepast

Eerste robotmarathon ter wereld gestart

In de Japanse stad Osaka is de eerste robotmarathon ter wereld van start gegaan. De deelnemers moeten de 42 kilometer afleggen in 422 rondes van 100 meter. Het doel van de marathon is het testen van het uithoudingsvermogen van robots, om in de toekomst sterkere robots te kunnen ontwikkelen.

Vijf tweebenige robots nemen het tegen elkaar op. Tijdens de marathon mogen de robots gerepareerd worden, zodat ze de marathon kunnen afleggen zonder haperende motoren, kapotte rupsbanden of versleten tandwielen. Wel moeten ze zelf op kunnen staan bij een val.

Humanoïde

Blogger en kenner op het gebied van kunstmatige intelligentie Aeron Saenz noemt de uitputtingsslag spannender en belangrijker dan andere robotcompetities, zoals worstelpartijen of robotvoetbal.

"Als we uiteindelijk echt willen dat robots bij ons thuis komen werken en ons vuile werk opknappen, dan is degelijkheid het belangrijkst", zegt Saenz. "Elke stap die de tweevoeters zetten, brengt ons dichter bij het creëren van praktische humanoïde robots."

Zeer geavanceerd

Op het eerste gezicht zijn hier speelgoedrobots aan de wandel, maar het zijn zeer geavanceerde apparaten. Ze beschikken over zelfbesturingssystemen en kunnen bijvoorbeeld dankzij ingebouwde camera's een lijn volgen.

Robovie-PC, die boven op de foto staat, is een van de deelnemers aan de marathon. Het heeft een 1.6 GHz processor en een 1.3 megapixel camera op zijn hoofd. Het is de deelnemer van de Japanse robotmaker en organisator Vstone. Het bedrijf zegt de duurzaamheid en beweeglijkheid van de machines te willen demonstreren.

Verwacht wordt dat de robots komende zondag de finishlijn halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl