NOS NieuwsAangepast

Sms'en van onder het puin

In Christchurch, Nieuw-Zeeland, neemt de hoop om nog overlevenden te vinden na de aardbeving van dinsdag af. In de stad wordt met man en macht gezocht, maar er is al ruim 24 uur niemand meer levend onder het puin vandaan gehaald.

Gisteren werd nog een slachtoffer bevrijd uit het puin die via haar telefoon contact had gezocht met de buitenwereld. Anne Vos zat een dag lang vast onder haar bureau in een bedrijfsgebouw.

Omdat ze bij haar mobieltje kon komen, kon ze haar familie op de hoogte stellen dat ze nog leefde, maar veel hoop had ze niet. "Ik denk niet dat ik hier levend uitkom", sms'te ze haar zoon Robert. Ook liet ze weten dat ze collega's om zich heen hoorde die ook vastzaten.

Amputatie

Reddingswerkers wisten Vos haar op tijd te bereiken. Ze werd met gebroken ribben en snijwonden onder een blok beton vandaan gehaald, maar maakt het naar omstandigheden goed.

Volgens haar zoon vond Vos het jammer dat ze haar mobieltje kwijtraakte tijdens de bevrijding, maar is ze daar overheen. "Ik ga minder inzitten over domme dingen als 'waar is mijn tas'. Wat maakt dat uit? Die dingen kun je vervangen, mensen niet."

Een collega moest een groter offer brengen om uit het puin te komen: zijn beide benen moesten worden afgezet om los te komen. Veertien mensen worden nog vermist in het puin van het gebouw.

Dodental

Het dodental staat nu op 98, maar premier Key vreest dat dat aantal nog zal oplopen; er worden ruim 200 mensen vermist. "Het aantal kan wel eens hoger zijn dan we tot nog toe vrezen."

Volgens Eurocross Assistence is er momenteel nog met drie Nederlanders in het gebied geen contact geweest.

In Christchurch zijn veel buitenlandse reddingsteams actief, onder meer uit de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië. Ze gebruiken speurhonden, microfoons en warmtemeters om overlevenden te vinden.

Kathedraal

Alleen onder het puin van het Canterbury Television-gebouw moeten nog 120 mensen liggen. In het gebouw waren een plaatselijke televisiezender en een opleidingscentrum gevestigd. Op het moment van de beving waren 90 studenten bezig met een talencursus.

De reddingsactie bij het gebouw moest worden stilgelegd omdat het hoogste gebouw van Christchurch, dat ernaast staat, dreigde in te storten. Het hotel van 26 verdiepingen zakte in korte tijd drie meter in elkaar, maar stortte uiteindelijk niet in.

De situatie is extra gevaarlijk omdat het gebeid nog altijd geteisterd wordt door naschokken.

Miljardenschade

Na de aardbeving van dinsdagmiddag moesten 164 mensen worden behandeld in het ziekenhuis. De schade wordt voorlopig geschat op 12 miljard dollar.

De aardbeving is de grootste ramp in het land sinds een beving in 1931 waarbij 256 mensen om het leven kwamen. De autoriteiten zijn begonnen met dna te verzamelen van familieleden van vermisten om verminkte lichamen te kunnen identificeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl