NOS NieuwsAangepast

Salesianer pater geeft misbruik toe

Een pater Salesiaan heeft voor de rechter-commissaris toegegeven dat hij in de jaren 80 als pastoor in Terneuzen vijf of zes jongens misbruikt heeft. De man, pater Jan, ontkent dat hij de jongens heeft verkracht.

Het is de eerste keer dat een verdachte die op de lijst van de onderzoekscommissie-Deetman staat, is verhoord. Dat gebeurde achter gesloten deuren in de woonplaats van de pater, die 88 is en een slechte gezondheid heeft.

Eén van de slachtoffers eist een schadevergoeding van het bisdom. Pater Jan zei dat hij excuses had willen aanbieden als het slachtoffer vandaag bij het verhoor zou zijn geweest.

Misbruikverleden

Voordat de pater in Terneuzen ging werken, was hij in de jaren 70 directeur van een jeugdcentrum van de Salesianen van Don Bosco in Rijswijk. Daar maakte hij zich ook schuldig aan misbruik en hij werd om die reden ontslagen. Pater Jan ging in therapie en achtte zich in 1984 weer in staat om aan het werk te gaan.

Toen hij solliciteerde naar de functie van pastoor in Terneuzen, is niet over het misbruikverleden van de pater gesproken. Ook later in de parochie in Terneuzen kwam zijn verleden niet ter sprake.

In de zaak werden eerder ook kardinaal Simonis en oud-bisschop Ernst van Breda gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl