NOS NieuwsAangepast

Dodental Christchurch loopt op tot 75

Het officiële dodental van de aardbeving in Christchurch in Nieuw-Zeeland is opgelopen tot 75. De verwachting is dat dat aantal nog flink zal oplopen, want er worden nog zo'n 300 mensen vermist.

In een half ingestort gebouw werden vijftien mensen levend teruggevonden. Reddingwerkers ontdekten de groep toen ze met een cameraatje in het puin zochten. Andere overlevenden wisten met sms'jes aan te geven waar ze zaten.

Geamputeerd

De Nederlandse Nicole Masters, die net buiten Christchurch woont, heeft in haar directe omgeving twee mensen die zijn omgekomen door de gevolgen van de aardbeving. "De man van een goede vriendin van mij en een collega van mijn man zijn overleden", vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal.

"En een vriendin van een kennis van ons is geëvacueerd uit een ingestort gebouw, maar om haar eruit te krijgen, moesten haar beide benen geamputeerd worden. Zulke verhalen komen steeds meer naar buiten. Sommigen hebben geen krasje, bij anderen moeten ledematen worden afgezet", zei Masters.

"Mensen beginnen zich nu te realiseren dat niet alleen de reddingswerkzaamheden lang gaan duren, maar ook dat de opbouw, zoals water en elektriciteit, heel lang kan gaan duren."

Naschokken

In het centrum van de stad is de situatie erg gevaarlijk, merkte correspondent Robert Portier. "Overal zitten gaten in de weg en een groot gebouw van een televisiestation is ingestort. Ook het Grand Chancellor Hotel, een van de gezichtsbepalende gebouwen in het centrum, staat op instorten. En er zijn nog steeds heel veel naschokken."

Volgens Portier lijkt het wel alsof iedereen Christchurch probeert te ontvluchten. "Er stond op het vliegveld een rij dik van wel vijftig meter met mensen die kaartjes wilden kopen naar welke bestemming dan ook", zo merkte hij bij aankomst in de Nieuw-Zeelandse stad.

Wederopbouw

De aardbeving in Christchurch is de ergste natuurramp in Nieuw-Zeeland in 80 jaar. De beving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Volgens schade-experts gaat de wederopbouw van het gebied miljarden euro's kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl