NOS NieuwsAangepast

'Onbeschrijflijk wat een schade'

Daniël Kolkman was voor een studiereis in Christchurch en was tijdens de aardbeving in het huis van zijn gastouders.

22 februari 2011. Een dag die ik nooit meer zal vergeten. Ik ben hier vijf weken geleden gekomen voor een taalreis in het instituut 'Kaplan' om m'n Engels te verbeteren. De eerste paar weken verliepen heel goed en het was een mooi eiland, veel leuke dingen gezien.

Op de betreffende dag moest ik eigenlijk naar school maar ik had een allergische reactie opgelopen dus ik had niet goed geslapen en ik besloot om maar thuis te blijven voor een dag. Dit was tevens ook mijn laatste week want zaterdag zou ik alweer naar huis gaan.

Ik lag dus in bed in het huis van mijn gastgezin op het moment van de aardbeving. Ik was de enige die thuis was want de moeder en vader van het gastgezin waren aan het werk en alle kinderen waren op school. Tot een paar minuten voor een in de middag een verschrikkelijke schok kwam van ongeveer 40 seconden.

Onbeschrijflijk

Het is eigenlijk onbeschrijflijk wat je voelt. Alles trilt en je probeert je goed vast te houden en hoopt dat er niks op je valt of dat er teveel kapot gaat. Toen het eenmaal was afgelopen ging ik uit mijn kamer en overal waren schilderijen gevallen. In het hele huis lag water, de tv was kapot het is onbeschrijflijk wat voor een schade er alleen in het huis al is.

Ik ging snel kijken of er misschien andere mensen in de buurt waren of vast zaten die ik kon helpen maar ik kon niemand vinden. Toen ik terug in het huis kwam was er geen stroom en geen telefoonverbinding het is een vreselijk gevoel dat je niemand kan bereiken.

Chaos

Ik hoorde overal op straat geschreeuw en gehuil en politiewagens, ambulances en helikopters. Het is echt een chaos in de hele stad. Gelukkig kregen we gisteravond weer stroom en begon de telefoonlijn geleidelijk weer te werken en zijn de mensen die ik ken ongedeerd. Wel zijn er de komende dagen of weken heel veel naschokken. Die kunnen ook nog ongeveer de een kracht van 5 hebben op de schaal van Richter.

Het is in ieder geval een avontuur en een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Een tragedie en iets waar je niet in wilt zitten.

Daniël Kolkman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl