NOS NieuwsAangepast

Nederlands personeel weg uit Libië

Vanwege het geweld in Libië proberen zo'n twintig Nederlandse bedrijven uit alle macht de buitenlandse medewerkers het land uit te halen. Het gaat dan vooral om bedrijven uit de olie- en gasindustrie. De grootste zijn bouwbedrijf BAM International en multinational Shell.

Maar dat is lastig. De onrust verstoort het luchtverkeer. Zo heeft luchtvaartmaatschappij KLM de passagiersvluchten van en naar Libië van woensdag en donderdag vooralsnog geannuleerd.

Shell

Shell heeft alleen een boortoren in woestijngebied. In Libië werken 'enkele tientallen' expats voor het oliebedrijf. Shell wil niet zeggen om hoeveel Nederlanders het gaat. De Nederlandse gezinnen zijn in het weekend al naar Nederland gehaald. De repatriëring van het personeel is nog aan de gang. De werknemers worden waarschijnlijk niet naar Nederland gebracht.

BAM International

Voor BAM International werken tweehonderd buitenlandse werknemers in Libië. Waaronder drie Nederlanders. De meesten komen uit Zuid-Azië. Ze kijken nu naar de mogelijkheden om hun mensen in veiligheid te brengen.

Libitco

Ook het bedrijf Libitco uit Pijnacker is er actief. Ze hebben in Libië twee Bosnische ingenieurs in dienst. Het bedrijf probeert de ingenieurs en hun gezinnen te evacueren. Libitco exporteert vooral bouwmaterialen naar Libië. Maar nu ligt de meeste vracht stil voor de kust van Libië óf nog te wachten in de Rotterdamse haven. Volgens verschillende bronnen zijn er een aantal Libische havens gesloten. Voor Libitco loopt de schade in de honderdduizenden euro's.

Royal Haskoning

Er werken verder ook drie Europeanen voor adviesbureau Royal Haskoning. Waarvan één Nederlander die in Tripoli werkt. Royal Haskoning is bezig met het in veiligheid brengen van het personeel, maar het contact verloopt vrij moeizaam.

Kleine handelspartner

Libië is een kleine handelspartner voor Nederland. In de eerste negen maanden van 2010 exporteerde Nederland voor 191 miljoen euro naar Libië. Maar naar Duitsland exporteren we ruim twintig keer zoveel. Nederland exporteert machines, voedingsmiddelen en chemische producten richting Libië. En daar krijgen we vooral ruwe olie voor terug. van alle ruwe olie die we uit Nederland halen, komt maar één procent uit Libië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl