NOS NieuwsAangepast

De kwesties in Drenthe (485.000 inwoners)

Twee belangrijke verkiezingskwesties in Drenthe, zoals aangedragen door het netwerk van NOS Net.

Nieuw Dierenpark Emmen

Dierenpark Emmen verkeert al lange tijd in grote financiële problemen. In november van het vorig jaar bereikten bonden en directie van het park een akkoord over een ingrijpend saneringsplan, waarin ondermeer zeventig arbeidsplaatsen komen te vervallen. Zonder dat plan stevende het park af op een faillissement.

De gemeente Emmen steekt miljoenen in een nieuwbouwplan en vraagt daarbij ook miljoeneninvesteringen van de provincie, banken en derden. In totaal is er 200 miljoen euro nodig. Oud-KNVB directeur betaald voetbal Henk Kesler is aangetrokken om het nieuwbouwproject te leiden. Het is de bedoeling dat het nieuwe dierenpark in 2015 opengaat.

Politiek gezien lopen de meningen nogal uiteen. De VVD vindt dat de provincie eenmalig aan het park moet meebetalen en niet aan de exploitatie ervan. Ook de PvdA is voor financiële ondersteuning van het park. Het CDA daarentegen vindt de verhuizing een private aangelegenheid en wil er geen overheidsgeld insteken. De PVV is tegen de verhuizing.

Baanverlenging vliegveld Eelde

Al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw praat de regio over uitbreiding van het regionale vliegveld Eelde of Airport Groningen. In 1999 besloot het toenmalige kabinet dat de luchthaven mocht uitbreiden. De uitvoering loopt vertraging op door vele bezwaarschriften van burgers en actiegroepen. Er is sprake van ongeoorloofde staatssteun, totdat Brussel dat verwerpt. Hoewel de aannemerscontracten getekend zijn, is het nu weer wachten op de Raad van State. Die moet uitspraak doen in een nieuwe bezwaarprocedure. Tot dan kan de schop niet de grond in.

VVD, CDA, ChristenUnie en PVV zijn voor uitbreiding. Die partijen vinden het vliegveld goed voor de economie van de regio. D66, SP en 50Plus zijn tegen. Ze zijn bang voor de gevolgen voor het milieu. De PvdA ziet wel het belang van een regionale luchthaven maar vindt ook dat het milieu er niet onder mag lijden.

(Met dank aan Bert Boersma, Eddy Veenstra (EddyVeenstra op Twitter), M.J. Kaal (@jomakaal) en Chris Bakker (@cwbbakker1990) voor de tips. Wie dieper in de Drentse thema's wil duiken, kan het Kieskompas voor deze provincie raadplegen.)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl