NOS NieuwsAangepast

'Bloedbad in Tripoli'

De volksopstand in Libië is ook vandaag uitgelopen op een bloedbad. Op veel plaatsen zijn betogers gedood door het leger in een nieuwe poging de opstand de kop in te drukken.

Straaljagers, helikopters en tanks openden het vuur overal waar demonstranten waren, zeggen ooggetuigen. Alleen al in de hoofdstad Tripoli zouden volgens de zender al-Arabiya 160 mensen zijn omgekomen. "Dit is onvoorstelbaar. Oorlogsvliegtuigen bombarderen het ene gebied na het andere. Er zijn veel, heel veel doden", zegt de politieke activist Adel Mohamed Saleh. "Ons volk gaat dood, het is de tactiek van de verschroeide aarde."

Volgens hem was een begrafenisstoet in Tripoli het eerste doelwit van de beschietingen. Nu werd er overal gebombardeerd. "Het gaat maar door, het gaat maar door. Iedereen die beweegt, is een doelwit."

Eerder kwamen er al berichten dat vliegtuigen met scherp schoten op betogers die zich op het plein voor het paleis van de Libische leider hadden verzameld. Ook zijn er tanks ingezet. Volgens Saleh richten de militairen zich op alles wat beweegt. "Wie met zijn auto de straat op gaat, wordt geraakt."

Said Kadhafi, de zoon van de Libische leider, ontkent dat de luchtmacht bombardementen heeft uitgevoerd op demonstranten in Tripoli. Hij beweert dat het leger de eigen munitiedepots heeft gebombardeerd in afgelegen gebieden en niet in wijken in Tripoli en Benghazi.

Overgelopen

Twee Libische luchtmachtpiloten zijn vanmiddag uit protest tegen het harde optreden van Kadhafi met twee straaljagers uitgeweken naar Malta.

De twee kolonels vertelden de Maltese autoriteten dat zij de opdracht hadden gekregen om betogers in Benghazi te bombarderen. Toen andere piloten daarmee begonnen, veranderden ze van koers en vlogen met hun Mirages naar Malta.

De twee zouden op Malta asiel willen aanvragen.

Militairen doodgeschoten

Ook in andere Libische steden is het nog steeds onrustig. Er zijn overheidsgebouwen in brand gestoken. Ook zijn er meldingen dat gebouwen van de staatsmedia zijn geplunderd. Volgens een Libische krant hebben de protesten zich uitgebreid naar de kuststad Ras Lanuf. Ooggetuigen zeggen dat in Benghazi een aantal militairen door officieren is doodgeschoten toen die weigerden op demonstranten te schieten.

Verschillende bronnen melden dat de betogers de macht in Benghazi en Sert inmiddels hebben overgenomen. Ze zouden overheidsgebouwen hebben bezet.

Omdat Libië geen journalisten toestaat, is het onmogelijk de berichten te verifiëren.

De Libische staatstelevisie meldde vandaag dat veiligheidsdiensten "de schuilplaatsen bestormen van terroristen die Libië haten".

Vertrokken?

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zegt dat hij aanwijzingen heeft dat de Libische leider Kadhafi mogelijk op weg is naar Venezuela. Het is niet duidelijk waar minister Hague zich op baseert.

Gisteravond waren er ook berichten dat Kadhafi het land had verlaten. Tegen de verwachting in sprak hij niet zelf het volk toe, maar deed zijn zoon dat. De Libische leider heeft goede banden met de Venezolaanse president Hugo Chávez.

De Libische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken ontkent dat Kadhafi is gevlucht naar Venezuela. Ook bronnen binnen de regering van Venezuela ontkennen dat Kadhafi onderweg is naar het land. De minister van Informatie noemt de berichten "onwaar", maar ging er verder niet op in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl