NOS NieuwsAangepast

Hersenschade bij pubers door roken

Jongeren die voor hun zestiende beginnen met roken, veroorzaken onherstelbare schade aan hun hersenen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (.pdf) van de Vrije Universiteit.

Volgens de onderzoekers kan jong beginnen met roken een rol spelen in het ontwikkelen van aandachtsstoornissen op latere leeftijd. Een lagere concentratie, eerder afhaken bij moeilijke momenten en een verhoogde impulsiviteit zijn het gevolg van de inname van nicotine.

Ratten

Uit onderzoek met ratten bleek dat dieren die in hun jeugd aan nicotine waren blootgesteld, als volwassenen bepaalde opdrachten minder goed konden uitvoeren dan ratten die clean waren.

De nicotine had geen effect op het leervermogen van de puberratten. Het kostte ze evenveel tijd om de opdrachten onder de knie te krijgen, maar ze haakten eerder af als het ingewikkeld werd. Ratten die als volwassenen nicotine kregen, hadden geen problemen.

Het rattenbrein en dat van mensen is in dezen vergelijkbaar, zeggen de onderzoekers. Uit eerdere studies bleek al dat pubers gevoeliger zijn voor de werking nicotine. Het is nu de eerste keer dat onderzoek is gedaan naar het effect van nicotine op hersenen van jongeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl