NOS NieuwsAangepast

Babypanda's gefopt met kostuums

Nadat ze maanden een babypanda voor de gek hadden gehouden met verkleedkleren hebben Chinese natuurbeschermers een moeder en haar jong uitgezet in het wild. De moeder werd in een stalen kooi naar de nieuwe bestemming gedragen, het jong volgde in een rieten mandje.

Het jong werd in gevangenschap geboren, maar de oppassers wilden niet dat het dier zou wennen aan mensen, om de overgang naar de natuur klein te houden. Daarom droegen de verzorgers telkens pandakostuums bij het contact met het diertje. Ook werden menselijke geluiden en geuren tot een minimum beperkt.

Nu is het diertje groot genoeg om te proberen hem zelf te laten overleven in de natuur met zijn moeder. De dieren werden uit hun leefgebied in het reservaat overgebracht naar het wild.

Laag libido

Moeder en kind zullen daar in de gaten gehouden worden, onder meer met een zender die de moeder om krijgt. Als alles goed gaat, zullen ze later naar een afgelegen gebied worden overgebracht.

De panda, het nationale symbool van China, is een bedreigde diersoort. Omdat hun leefgebied bedreigd wordt, leven er in het wild nog maar zo'n 2500 exemplaren. Doordat het libido van de dieren laag is, is fokken moeilijk. Toch leverde het fokprogramma tot nu toe 300 panda's op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl