NOS SportAangepast

Nederland actief op tiende WK cricket

Het tiende WK cricket wordt van 19 februari tot en met 2 april in India, Sri Lanka en Bangladesh gehouden. En Nederland doet mee.

Ingedeeld in Groep B met grootmachten Engeland, Zuid-Afrika en oud-wereldkampioenen India en West-Indies, wordt het voor Nederland knap lastig de kwartfinales te halen.

"Ik blijf het een heel grote eer vinden om tegen de beste cricketlanden te mogen spelen", is ook de bescheiden opstelling van batsman Bas Zuiderent.

"Hollanders kunnen best wel cricketen"

Aan de andere kant stelt Zuiderent dat Nederland niet bij voorbaat genoegen neemt met louter nederlagen. "Natuurlijk zijn onze kansen op een plaats in de kwartfinales klein. Maar we kunnen zeker een aantal wedstrijden winnen. De conclusie na het WK moet zijn dat die Hollanders best wel kunnen cricketen."

Nederland zorgde in 2009 voor een sensatie door Engeland te verslaan op het WK Twenty20, een kortere variant op het traditionele cricket. "Daar mikken we nu weer op", verwoordt KNCB-voorzitter Marc Asselbergs de doelstelling op het vierjaarlijkse mondiale toernooi. De eerste wedstrijd van Nederland op het WK is tegen Engeland, op dinsdag 22 februari.

"We zijn nog steeds een kleine sport in eigen land. We hebben veel concurrentie, vooral van voetbal en hockey. Het WK met alle grote landen is een geweldig uithangbord voor de KNCB. Daarmee kunnen we wellicht meer jeugd aantrekken", besluit Asselbergs.

Australië recordhouder

Australië is met vier wereldtitels (1987, 1999, 2003, 2007) recordhouder van het toernooi dat in 1975 voor het eerst plaatshad. West-Indies, een aantal voormalige Britse koloniën die op cricketgebied één ploeg vormen, won het toernooi de eerste twee keer en India (1983), Pakistan (1992) en Sri Lanka (1996) werden ooit één keer wereldkampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl