Dick Advocaat
NOS VoetbalAangepast

Wispelturige Advocaat blijft toch vaag over toekomst bij Oranje

Dick Advocaat heeft woensdagavond weer een andere draai gegeven aan alle verhalen over zijn toekomst bij Oranje. Zo duidelijk als hij in de middag was, zo onduidelijk was hij later op de avond.

"Dit zijn mijn laatste twee wedstrijden, daarna stop ik bij het Nederlands elftal", zei Advocaat woensdagmiddag na aankomst op het vliegveld van Aberdeen. Opvallend was dat de 70-jarige oefenmeester zijn uitspraken deed tegenover Schotse journalisten. Met de Nederlandse pers speelt hij nog altijd een spelletje.

Contract

's Avonds, na de training, werd Advocaat gevraagd hoe het nou zat met zijn uitlatingen tegenover de Schotse media. Daarop antwoordde hij: "Eind november loopt mijn contract ten einde, dan is het afgelopen. Na de wedstrijd tegen Roemenië vertel ik of ik beschikbaar ben of niet."

Op de vraag of het dan niet waar was wat hij eerder op de dag had gezegd, zei de bondscoach: "Dat is een goede vraag en een vervelende. Ik wil het na Roemenië vertellen."

Advocaat verklaarde ook dat hij de Schotse pers niet het volledige verhaal had verteld. "Moet ik ze alles wijs maken dan?" Verder wilde hij niets loslaten over wat hij gaat besluiten of al heeft besloten. "Want we hebben nog twee wedstrijden en die willen we goed afsluiten."

Advocaat bevestigt: dit zijn mijn laatste twee wedstrijden bij Oranje

Het contract van Advocaat loopt nog tot 1 december. Toch hield de bondscoach alle opties nog open door na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden (2-0 zege) te zeggen dat hij een langer verblijf niet uit wilde sluiten. "Ik doe net als Louis van Gaal en zeg nooit nooit."

Het Nederlands elftal speelt nog twee oefenwedstrijden. Donderdagavond speelt Oranje in Aberdeen tegen Schotland. Dinsdagavond staat in Boekarest de wedstrijd tegen Roemenië op het programma. Wie daarna eventueel de bondscoach wordt van het Nederlands elftal? Daar wilde Advocaat zich niet over uitlaten. "Lijkt me niet verstandig."

Drie eindtoernooien

Advocaat was drie periodes bondscoach van Oranje (1992-1994, 2002-2004 en vanaf juni dit jaar). Hij maakte drie eindtoernooien mee: het EK van 1992 als rechterhand van Rinus Michels (halve finales), het WK van 1994 (kwartfinales) en het EK van 2004 (halve finales).

Advocaat volgde dit jaar Danny Blind op om Nederland vanuit benarde positie alsnog naar het WK van 2018 te loodsen. Die missie mislukte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl