Robin van Persie twee maanden terug in het Stade de France
NOS VoetbalAangepast

De oorverdovende stilte rond Van Persie

De selectie van het Nederlands elftal meldde zich maandagavond in Noordwijk voor de voorbereiding op de interlands tegen Schotland en Roemenië. Zonder Arjen Robben, die is afgezwaaid. Zonder de geblesseerde spitsen Vincent Janssen, Jürgen Locadia en Bas Dost. Maar ook zonder Robin van Persie. Hoe is het eigenlijk met de aanvaller van Fenerbahçe?

Het leek zo mooi, ruim twee maanden geleden. Na bijna twee jaar afwezigheid meldde Van Persie zich op 28 augustus van dit jaar weer bij Oranje in de aanloop naar de kwalificatieduels met Frankrijk en Bulgarije.

Weliswaar had hij de vrijdag ervoor een schouderblessure opgelopen. Volgens de dokter van Fenerbahçe zou Van Persie tien tot veertien dagen uitgeschakeld zijn. Tot ieders verrassing kwam de Rotterdammer gewoon naar Nederland. Onduidelijkheid troef.

"Maar in het belang van het team wil ik het daar niet over hebben", vertelde Van Persie bij aankomst in Noordwijk. "Ik ben gewoon ontzettend blij dat ik hier ben en ik verwacht vanmiddag gewoon te trainen."

Met glimlach terug, met grimas weer weg

De meeste aandacht ging aan het begin van die interlandweek uit naar Van Persie. De camera's waren op hem gericht. En zijn glimlach sprak boekdelen op de eerste training in Katwijk. Hij was blij om terug te zijn en deelde een dikke duim en smiley via Twitter.

Drie dagen later was het zover in het Stade de France. Bij een 1-0 achterstand maakte Van Persie zijn rentree tegen Frankrijk. Het werd een martelgang. Les Bleus wonnen met 4-0 en tot overmaat van ramp raakte Van Persie geblesseerd.

Van Persie verliet daarop het trainingskamp van Oranje en miste de daaropvolgende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Fenerbahçe was al niet blij dat Van Persie ondanks schouderklachten was afgereisd naar Nederland en was nu helemaal boos.

Volgens de club had Van Persie tegen Frankrijk de voorste kruisband van zijn linkerknie ingescheurd. Maar de 34-jarige Nederlandse aanvaller ontkende juist dat er sprake was van een ernstige blessure.

"De berichtgeving over mijn blessure is zonder mijn medeweten naar buiten gebracht", liet Van Persie op 5 september via een statement op Twitter weten. "Ik heb slechts een kleine blessure, waar een gemiddelde hersteltijd van drie weken voor staat."

"Dat is gebaseerd op de conclusies van diverse hoog aangeschreven kniespecialisten, de testen die ze gedaan hebben en het feit dat ik de wedstrijd heb kunnen uitspelen na het ontstaan van de blessure", voegde Van Persie daar nog aan toe.

Stilte

Nu, twee maanden later, is het nog steeds stil rond Van Persie. Ook op social media. Op 19 oktober liet hij via Twitter weten te balen van het missen van de derby tegen Galatasaray en op 30 oktober feliciteerde hij Diego Maradona met diens verjaardag.

"Robin traint apart", laat Serkan Saydam, voetbalverslaggever van de Turkse staatsomroep TRT weten aan de NOS. "Niet met de groep. Hij is bijna hersteld van zijn knieblessure. De verwachting is dat hij na de interlandperiode volledig fit is."

Kees Vos, de zaakwaarnemer van de aanvaller, onderstreept de woorden van de verslaggever. "De blessure bleek serieuzer dan ons in eerste instantie door diverse specialisten werd verteld, maar Robin staat alweer ruim een week op het veld en kan binnenkort weer aansluiten bij de groep", zegt hij.

Robin van Persie voor Fenerbahçe

Ook een fitte Van Persie kan bij Fenerbahçe hoogstwaarschijnlijk niet meer op speeltijd rekenen, denkt Saydam. "Ik verwacht niet dat de club hem nog een kans geeft."

'Club en trainers boos'

"De club en de trainers zijn boos, omdat hij met een blessure naar Oranje ging", gaat Saydam verder. "Daarna kwam hij terug met een knieblessure. Dat is helemaal niet goed gevallen. Hij verdient hier heel veel geld en dan ga je zo met ons om, zo denken de clubs hier."

Het contract van Van Persie bij Fenerbahçe loopt medio 2018 af. Afgelopen zomer wilde Feyenoord hem graag hebben, maar kwam het niet tot een transfer. In de winterstop dan maar? Saydam denkt van wel. "Ik verwacht dat hij in januari vertrekt. Ik denk naar Feyenoord."

Wedstrijden Robin van Persie in seizoen 2017/2018

DatumWedstrijdCompetitieSpeeltijdGoals
3 augustus 2017Fenerbahçe-Sturm Graz (Oos): 1-1 Kwalificatie Europa League28 minuten (invaller)0
12 augustus 2017Göztepe-Fenerbahçe (2-2)Turkse competitie68 minuten (basis)0
20 augustus 2017Fenerbahçe-Trabzonspor (2-2)Turkse competitie46 minuten (basis)0
24 augustus 2017Fenerbahçe-FK Vardar (Mac): 1-2Kwalificatie Europa League59 minuten (basis)0
31 augustus 2017Frankrijk-NederlandWK-kwalificatie26 minuten (invaller)0

De clubleiding van Fenerbahçe wil geen duidelijkheid geven over de situatie van Van Persie. Saydam: "Ik heb de directie specifiek gevraagd naar Van Persie. Ze geven geen concreet antwoord."

Ook zelf geeft Van Persie geen antwoorden. Dat mag hij ook niet. Fenerbahçe geeft hem geen toestemming om met de media te praten.

"De resultaten van Fenerbahçe zijn heel slecht", vervolgt Saydam. "Ze staan op de teleurstellende zevende plaats en de trainer staat onder druk. Er is behoefte aan een ommekeer. Dat zou nog een kleine mogelijkheid kunnen zijn voor Van Persie", besluit hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl