NOS NieuwsAangepast

Opnieuw onrustig in Libië

In het oosten van Libië houdt de onrust aan. Vooral in de stad Benghazi zijn er veel demonstranten op straat.

De veiligheidstroepen treden er hard op. Ze hebben op de betogers geschoten. Daarbij zouden vijftien mensen zijn omgekomen.

In de afgelopen drie dagen raakten de betogers meerdere malen slaags met de politie en het leger. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat er in totaal meer dan tachtig demonstranten zijn doodgeschoten.

De protesten zijn gericht tegen het regime van Kadhafi. De oproerpolitie probeerde in de afgelopen dagen een einde te maken aan de betogingen.

Wanorde

Volgens de Nederlandse ambassadeur in Libië, Gerard Steeghs, verergert de situatie in Benghazi. Hij zei dat in het NOS Radio 1 Journaal.

Steeghs sprak gisteravond met een Europees diplomaat die in Benghazi woont. "Hij is uit zijn kantoor geëvacueerd en meldde dat er diverse gebouwen in brand staan en dat er geregeld doden in ziekenhuizen worden binnengebracht", vertelt Steeghs. "Er heerst een totale toestand van wanorde en gevechten in de hele stad."

Volgens onbevestigde berichten is er verdeeldheid tussen het leger en de politie. Er zouden politieagenten naar de kant van de demonstranten zijn overgelopen en hen ook wapens hebben geven. Ook zouden troepen worden ingezet in Benghazi. Dat kon de ambassadeur niet bevestigen, maar "het is heel duidelijk dat er een ernstige situatie aan het ontstaan is in Benghazi", besluit Steeghs.

Geen internet

De geruchten dat het internetverkeer in delen van het land platligt, kloppen volgens Steeghs. "De diplomatiek vertegenwoordiger in Benghazi vertelde mij dat hij geen internet heeft en niet met zijn telefoon naar buiten kan bellen." In Tripoli heeft de ambassadeur nog wel internet; hij kan ook nog naar het buitenland bellen.

Berichten dat er de afgelopen nacht ook opstanden in Tripoli waren, kan hij niet bevestigen. Volgens Steeghs is er vooral sprake van relschoppers die de pro-Kadhafi-demonstratie gebruiken om nog meer herrie te trappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl