Protesten in de Keniaanse stad Kisumu vanwege de verkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Kenianen betalen hoge prijs voor verkiezingsspektakel

  • Bram Vermeulen

    correspondent Zuid-Afrika

  • Bram Vermeulen

    correspondent Zuid-Afrika

Als rond het middaguur duidelijk wordt dat de verkiezingen in Kenia morgen gewoon doorgaan, stijgen in de westelijke stad Kisumu direct zwarte rookpluimen op. Dit is het bolwerk van de Keniaanse oppositieleider Raila Odinga, die niet wil meedoen aan de verkiezingen in de overtuiging dat fraude onvermijdelijk is.

De stembusgang morgen is een herhaling van de verkiezingen op 8 augustus, die ongeldig werden verklaard door de Keniaanse rechter wegens onregelmatigheden.

Odinga is ervan overtuigd dat een herhaling van de fouten die toen gemaakt zijn, niet te voorkomen is. De kiescommissie is volgens hem te veel op de hand van zittend president Uhuru Kenyatta, die met 54 procent van de stemmen won in augustus.

Correspondent Bram Vermeulen nam alvast een kijkje bij de stembussen die klaarstaan voor morgen:

Een kijkje bij de stembiljetten: medewerkers durven niet in beeld

De laatste hoop van de oppositie op het annuleren van de verkiezingen morgen was gevestigd op de Hoge Raad in Nairobi. Die zou zich vanochtend buigen over een verzoek van drie activisten de verkiezingen uit te stellen, omdat die door de boycot van de oppositie weinig zin meer hebben.

Maar die hoop vervloog. Een viertal rechters kwam niet opdagen, ieder om verschillende redenen. De een kon geen vlucht boeken. Twee rechters "konden niet". En een vierde voelde zich ernstig bedreigd omdat zijn chauffeur gisteravond werd beschoten door twee mannen op een bromfiets.

Die ontwikkeling onderstreept maar weer hoeveel er op het spel staat. Vlak voor de verkiezingen in augustus werd de computerexpert van de kiescommissie zelfs vermoord. De oppositie zag dat als het sterkste bewijs dat de regering vast van plan was de stemcomputers te hacken, hoewel dat nooit is bewezen.

Hoge prijs

Velen zagen de ongeldigverklaring van die verkiezingsronde als een overwinning van de rechtsstaat in Kenia. Een rechter die de overwinning van een zittend president durft terug te draaien: dan durf je wel. Maar bijna twee maanden later vragen veel Kenianen zich af de prijs voor die principiële beslissing niet te hoog is. De economie betaalt in ieder geval een hoge prijs. Schattingen over een lagere economische groei in Kenia door de verkiezingsonrust lopen uiteen van 3.5 tot zelfs 11 procent.

In Kisumu zijn de winkels dicht. De brandende autobanden, het stenen gooien naar politie, het levert steeds veel spektakel op. Maar het is ook een blijk van onmacht van kiezers die beseffen dat hoeveel lawaai ze ook maken, er niet naar ze wordt geluisterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl