Vladimir Poetin
NOS SportAangepast

Poetin: Verenigde Staten zetten IOC onder druk

Vladimir Poetin is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten het Internationaal Olympisch Comité onder druk zetten teneinde Russische atleten te weren van de Winterspelen in februari in Zuid-Korea.

De president van Rusland deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de Valdai Club, een in 2004 opgericht discussieforum waar prominenten uit de Russische economie, wetenschap en cultuur elkaar treffen. "We zien dat het IOC sterk onder druk staat", aldus Poetin. "Die druk is afkomstig van adverteerders, televisiekanalen en sponsors. Sponsors ontvangen ook ondubbelzinnige signalen van bepaalde Amerikaanse instellingen."

Poetin: Verenigde Staten zetten IOC onder druk

Rapport McLaren

In een vorig jaar door de onafhankelijk Canadese onderzoeker Richard McLaren gepubliceerd rapport werd aangetoond dat de Russische staat in de periode 2010-2014 een grootschalig dopingprogramma heeft ondersteund. McLaren deed onderzoek in opdracht van het WADA, het wereldantidopingagentschap.

In september deed een groep van zeventien nationale antidopingorganisaties uit alle delen van de wereld, waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit, een oproep aan het IOC om Rusland uit te sluiten van de Olympische Spelen. Naast Nederland zijn Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten initiators van de oproep aan het IOC.

Het IOC heeft laten weten voor het einde van het jaar duidelijkheid te zullen geven over de positie van Rusland.

De olympische gedachte zal serieus worden beschadigd.

Vladimir Poetin

Poetin op zijn beurt liet weten dat Rusland zich niet wenst te laten intimideren. "Als iemand denkt dat hierdoor de Russische verkiezingscampagne van begin volgend jaar kan worden beïnvloed, dan hebben ze het fout", sprak de Russische president. "Het effect zal tegenovergesteld zijn. De olympische gedachte zal serieus worden beschadigd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl