NOS NieuwsAangepast

'Eerste Kamer tegen waan van de dag'

"Een regering kan in vier jaar verkloten wat in 100 jaar is opgebouwd. Dat wil je te allen tijde voorkomen en dus wil je vangnetten." En daar is de Eerste Kamer er één van, volgens reageerder Tja. Hij is niet de enige die pleit voor het voortbestaan van de Senaat.

Volgens een meerderheid van de reageerders op onze vraag 'Wel of geen Eerste Kamer?' is het instituut van groot belang, zeker nu Tweede Kamerleden steeds meer de "waan van de dag" volgen.

Senatoren hebben volgens lezer Geert veel ervaring en historisch inzicht. Daardoor zijn ze erg goed in het controleren van de wetten die door de Tweede Kamer worden voortgebracht. Ook Tineke is overtuigd: "Houden! Hebben we tenminste één orgaan van wijze en veelal zeer ervaren mensen die bij een telkens veranderend beleid de hoofdlijnen in de gaten kunnen houden." Wie houdt anders toezicht?, vraagt Mooij zich ten slotte af.

Indirecte verkiezingen

Dat senatoren indirect worden gekozen, een veelgenoemd kritiekpunt, is volgens Tja juist een goede zaak. "Wijze mensen die door wijze mensen gekozen worden is altijd nog beter dan mensen die geen flauw benul hebben van politiek die een soapie of bekende Nederlander in een bestuursorgaan stemmen 'omdat ie van die mooie blauwe ogen heeft en weet wat het volk wil'. Politiek is een vak."

Afschaffen!

Toch klinkt er ook een stevig tegengeluid. De voorstanders van afschaffing hebben uiteenlopende argumenten. Johannes trekt de integriteit van senatoren in twijfel omdat ze nevenfuncties hebben. "Een controleerbare taak is alleen mogelijk bij volstrekte integriteit en onafhankelijkheid. Zolang die leden ook allemaal nog een betaalde baan in het bedrijfsleven hebben, en dus moeilijk onafhankelijk kunnen zijn, kan de Eerste Kamer beter worden afgeschaft."

Laurens is voor afschaffing omdat zonder tussenkomst van de Eerste Kamer wetten sneller in werking zullen treden. T. Greten voegt daaraan toe dat Kamerleden "bijdehand genoeg" zijn om zelf beslissingen te nemen.

Partijpolitiek

Jean Luc pleit niet meteen voor afschaffing, maar maakt zich wel ernstige zorgen over de partijpolitieke spelletjes over de rug van de Eerste Kamer. "Links heeft het plan opgevat om het rechtse kabinet te dwarsbomen. Maar daar is de Eerste Kamer niet voor bedoeld! Het hoort een 'Chambre de reflection' te zijn, die wetsvoorstellen louter toetst op kwaliteit! Links brengt ons naar de afgrond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl