NOS NieuwsAangepast

Honderdduizenden in Caïro voor overwinningsmars

Op het Tahrirplein in Caïro zijn opnieuw vele honderdduizenden mensen bijeen om het einde van het tijdperk-Mubarak te vieren. De Egyptische staatstelevisie, die tijdens de protesten tegen het regime van ex-president Mubarak amper aandacht besteedde aan de demonstraties, zegt dat zo'n twee miljoen Egyptenaren meedoen aan de overwinningsmars.

Het leger heeft de toegang naar het plein beveiligd, maar laat iedereen door. Op sommige plekken delen de militairen Egyptische vlaggetjes uit.

De organisatoren zeggen dat de overwinningsmars is bedoeld om "de revolutie en onze eisen te beschermen". Ze zeiden vooraf een miljoen mensen te verwachten.

Herdenking

Ook in andere Egyptische steden doen duizenden mensen mee aan bijeenkomsten en marsen. Tijdens de betogingen wordt niet alleen het vertrek van Mubarak gevierd, maar worden ook de 365 doden herdacht die tijdens de ruim twee weken durende protesten vielen.

In een ander deel van Caïro demonstreren aanhangers van de verdreven president. Zij vinden dat Mubarak respectloos is behandeld.

Opgepakt

Donderdagavond werden in Egypte drie oud-ministers van de regering-Mubarak opgepakt. Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie van verduistering en machtsmisbruik. Een van de verdachten is de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk zou zijn voor het optreden van de oproerpolitie bij de protesten tegen het regime.

Tegen Mubarak zelf loopt geen onderzoek. Hij zit sinds vorige week in zijn paleis in de badplaats Sjarm el-Sjeik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl