Davy Klaassen aan de bal namens Everton in het oefenduel met Manchester City
NOS VoetbalAangepast

Klaassen wist ook wel dat hij niet eventjes zou domineren

Met het Nederlands elftal lukte het niet. En ook bij zijn club blijven de gewenste resultaten vooralsnog uit. "We hebben het heel lastig nu...", kan Davy Klaassen niet ontkennen. Zijn overgang van Ajax naar Everton, waar landgenoot Ronald Koeman de scepter zwaait, heeft dan ook nog niet gebracht wat hij ervan had gehoopt.

Al is Klaassen realistisch genoeg om te beseffen dat de stap van de Nederlandse naar de Engelse competitie niet de eenvoudigste is. "Ik had echt niet verwacht toen ik daarheen ging dat ik wel eventjes de Premier League zou gaan domineren of dat ik elke wedstrijd de pannen van het dak zou spelen. Het is vooral wennen en aanpassen."

Bal naar voren

Dat de middenvelder, die in de eredivisie vrijwel wekelijks uitblonk en daarbij ook nog de nodige goals maakte, al snel geblesseerd raakte, hielp daar niet bij. Klaassen was lang niet zeker van een basisplaats. En de keren dat hij wél in het veld stond, trof hij een ploeg aan waarin het stroefheid troef was.

"We hebben niet echt een team waarin het lekker loopt, nee. Er zijn niet heel vastigheden en we wisselen nog veel. Er is niet een basisteam, zeg maar. En dat is lastig."

Davy Klaassen (onderste rij, tweede links) poseert met Everton

Bovendien wordt er bij Everton toch ook wel een beetje anders gevoetbald dan hij gewend was. "Het grootste verschil is het tempo en de intentie waarmee wordt gespeeld. Ik heb dertien, veertien jaar bij Ajax gezeten en daar al die tijd hetzelfde spel gespeeld. Maar hier gaat het niet om driehoekjes of van achteruit opbouwen. Het gaat om zo snel mogelijk die bal naar voren en daar wat doen."

Vaker in de gym

Dat er in Engeland harder wordt getraind dan in Nederland, zoals tegenwoordig regelmatig wordt geopperd door mensen die de teloorgang van het Nederlandse voetbal proberen te verklaren, kan Klaassen niet onderschrijven.

"Ik merk bij ons niet echt een verschil. Misschien komt dat omdat wij een Nederlandse trainer hebben. Maar we trainen niet heel veel harder dan ik bij Ajax gewend was. Meer kracht wel, ik zit vaker in de gym, maar verder..."

Intern valt het wel mee. Maar je weet: als je een paar keer verliest, komen de kranten.

Davy Klaassen over de druk bij Everton

Ook het leven aan de andere kant van de Noordzee is vergelijkbaar met thuis, vindt de 24-jarige Klaassen. "Hetzelfde weer, dezelfde mensen, zelfde mentaliteit. Ik voel mij echt sinds dag één heel erg thuis in mijn appartement. Ik heb het echt naar mijn zin. Alleen draait het nog niet lekker met de club."

Dat lijkt een understatement: met slechts zeven punten uit zeven wedstrijden presteert Everton ondermaats, zeker gezien de investering van zo'n 160 miljoen euro die de club in de zomer heeft gedaan.

Davy Klaassen in het duel van Everton met Stoke City

En dan is het onvermijdelijk dat trainer Ronald Koeman, die zijn ploeg terugvindt op een teleurstellende zestiende plaats in de Premier League, stilaan meer en meer onder vuur te liggen.

"Intern valt dat wel mee", bezweert Klaassen. "Maar je weet: als je een paar keer verliest, komen de kranten. We hebben een paar moeilijke wedstrijden gehad, we hebben alle toppers gehad en daar win je niet zomaar van."

Dan moet het vanmiddag maar gebeuren, op bezoek in Zuid-Engeland bij het gepromoveerde Brighton & Hove Albion. De club van oud-PSV'er Davy Pröpper staat net als Everton op zeven uit zeven. Maar de druk zal bij Everton liggen. Dat is duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl