Pilar (m) en Alphonse (2e van rechts): duizend kilometer rijden voor een demonstratie
NOS NieuwsAangepast

'We zijn hier om de eenheid van Spanje te verdedigen'

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal, nu in Barcelona

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal, nu in Barcelona

Tien uur autorijden hadden ze er voor over: Alphonse (56) en Pilar (50) uit Badajoz, duizend kilometer van Barcelona, aan de grens met Portugal. Ze staan met rugzakken en grote Spaanse vlaggen in de hand bij de betoging tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. "We zijn hier om de eenheid van Spanje te verdedigen", zeggen ze.

Alphonse wil niet - en gelooft ook niet - dat Catalonië onafhankelijk zal worden. Hij hoopt dat er snel nieuwe verkiezingen komen in Catalonië en dat de huidige politieke leiding dan wordt vervangen.

Alphonse is niet de enige die de Catalaanse regiopresident Puigdemont de schuld geeft van de politie chaos in het land. Mensen scanderen: Puigdemont a prisión, ze willen de regiopresident achter de tralies zien. Ook klinkt er veel: Yo soy Español!, ik ben Spaans.

Waarom zijn deze demonstranten tegen een onafhankelijk Catalonië?

Maar een oudere meneer die op een bankje zit toe te kijken voelt zich helemaal niet Spaans. "Dit zijn niet mijn mensen", zegt hij. Hij is voor de afscheiding van Catalonië, al ziet hij de toekomst somber in. Hij verwacht dat de Spaanse regering zal ingrijpen als de onafhankelijkheid mogelijk wordt uitgeroepen.

De demonstranten hopen dat het zo ver niet zal komen. Zoals de familie Rodriquez uit Rubí, een dorp buiten Barcelona. Vader, moeder, tantes, kinderen: iedereen is mee.

De familie Rodriquez: iedereen is mee

Vader loopt met zijn zoon voorop, de Spaanse en Catalaanse vlag omgeknoopt als een cape. Hij wil dat er geluisterd wordt naar de mensen die tegen de onafhankelijkheid zijn. "Wij hebben niet gevraagd om onafhankelijkheid, dat hebben ze van bovenaf opgelegd. Nu is de maatschappij verdeeld in twee kampen. Familie en vrienden maken ruzie met elkaar over de politieke situatie. We willen weer rustig leven."

Toeristen

De menigte loopt een paar kilometer dwars door het oude centrum van Barcelona, een plek waar het normaal barst van de toeristen. Vandaag zijn het er maar een paar. Yvonne en Erica uit Boskoop probeerden de pro-Spanje-demonstratie te omzeilen, maar dat lukte niet. "Zo'n massa is intimiderend, maar als je ertussen loopt, dan valt het best wel mee. Het is heel vriendelijk en vredig. Ik denk dat je in Nederland niet snel zoveel mensen op de been krijgt."

Nederlandse toeristen Yvonne en Erica: 'het is vriendelijk en vredig'

Een man en vrouw van rond de 50 staan bij hun scooter en knopen hun 'vlaggencapes' los. Het is de eerste keer in hun leven dat ze zijn gaan demonstreren. "De meerderheid van de Catalanen is niet voor afscheiding. We moesten wel van ons laten horen. Ik denk dat onze regering nu inziet dat ze moeten gaan praten en dat er een oplossing moet komen", zeggen ze.

De helmen gaan op. "Maar nu gaan we naar huis om te lunchen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl