De Staat van Oranje
NOS VoetbalAangepast

'Naïeve beslissingen en spelers die niet thuis gaven'

Het Nederlandse voetbal bevindt zich misschien wel in de donkerste periode van de laatste vijftig jaar. In de week van de waarheid komen vijf prominente voetbalkenners aan het woord over de staat van het voetbal. Vandaag in de 'Staat van Oranje': Youri Mulder.

Youri Mulder

Youri Mulder is stellig in zijn mening: "Met deze selectie had je je kunnen en misschien wel móéten kwalificeren voor het WK."

Hoewel Oranje nog niet definitief is uitgeschakeld voor de eindronde van volgend jaar in Rusland, is het geloof op een goede afloop bij de oud-international verdwenen. "De 2-0 nederlaag in Bulgarije is cruciaal gebleken. Door dat resultaat zijn we achter de feiten aan gaan lopen. Terwijl er voldoende kwaliteit is om in elk geval tweede te worden."

Ook Mulder zoekt naar diepere oorzaken voor de malaise van Oranje. "Door sommige namen in de selectie denken we nog steeds dat we goed zijn. Maar iemand als Wesley Sneijder heeft te lang krediet gekregen. Natuurlijk is hij fantastisch geweest, maar tegen Frankrijk zag je dat hij nu en met zijn huidige fysiek tekortkomt."

Ook twijfelt Mulder aan de keuzes van de bondscoaches Danny Blind en Dick Advocaat. "Matthijs de Ligt die voor de leeuwen wordt geworpen tegen Bulgarije... Dat is wel erg naïef geweest. En de manier waarop Advocaat wilde spelen tegen Frankrijk... Ook zo naïef."

Strootman en Wijnaldum hadden bepalend moeten zijn, maar dat waren ze zelden.

Youri Mulder

Maar het laatste wat Mulder beoogt is de schuld in de schoenen schuiven van de bondscoaches. "Jongens die de kar hadden moeten trekken, hebben ook niet thuis gegeven. Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum spelen bij grote clubs in grote competities. Zij hadden bepalend moeten zijn, maar dat waren ze zelden."

De chaos die is ontstaan bij de KNVB wil Mulder niet als oorzaak aanwijzen voor de slechte prestaties. "Dat interesseert de spelers echt niet. Je wilt toch gewoon naar een WK?"

Justin Kluivert bij Jong Oranje

Wel vindt Mulder dat de voetbalbond veel stringenter moet worden. "Dat begint al in de nationale jeugdselecties. Dan blijven sommige spelers weg van een groot toernooi omdat de club de voorbereiding op het nieuwe seizoen belangrijker vindt. Dat kan echt niet..."

"Juist die toernooien zijn van enorm belang voor de ontwikkeling. Waar leert Justin Kluivert meer? Op het EK onder 19 of op de training bij Ajax?", stelt Mulder zichzelf een retorische vraag.

Vrijblijvend

"En wat er nu weer gebeurt met Stefan de Vrij... In België moet Vincent Kompany zich gewoon melden. Dan wordt in overleg met de medische staf bepaald of hij kan spelen. Dat is professioneel. De Vrij mocht gewoon in Italië blijven. Dat is veel te vrijblijvend. De spelers stellen zelf ook hoge eisen aan van alles en nog wat, en terecht trouwens. Maar dan mag de bond dat toch ook?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl