NOS NieuwsAangepast

Faraobeeld teruggevonden tussen afval

Een tiener in Caïro heeft tussen wat afval een gestolen beeld van farao Achnaton teruggevonden. De 16-jarige jongen vond het beeld naast een afvalbak op het Tahrirplein, waar de afgelopen weken werd gedemonstreerd tegen president Mubarak. Een familielid herkende het en bracht het terug naar het Museum van Oudheden.

"Dit is een van de mooiste standbeelden van Achnaton", meent de directeur van het museum. "Het laat het vakmanschap van de Egyptische kunstenaars uit die tijd zien." Achnaton regeerde het land in de veertiende eeuw voor Christus.

Het beeld was eind januari geroofd uit het museum toen plunderaars de onrust aangrepen om in te breken. Via een brandtrap bereikten ze het glazen dak van het museum, vanwaar ze met touwen afdaalden.

Bewijs

Volgens minister van Oudheden Hawass sloegen de plunderaars enkele vitrines kapot en roofden ze tientallen objecten. Hoeveel precies kan Hawass nog niet zeggen, daarvoor moet eerst een volledige inventarisatie gemaakt worden. Die blijft tot nu toe uit, omdat het personeel van het museum slechts onder begeleiding van militairen naar binnen mag.

Wel werden enkele stukken teruggevonden die de dieven op de vlucht verloren. Zo werd een grafbeeldje aangetroffen onder een vitrine en werden twee andere stukken in de tuin van het museum gevonden.

De plunderaars wisten overigens niet bij de topstukken van het museum te komen. Zo zat het beroemde gouden masker van Toetanchamon veilig in een ijzeren behuizing. Geruchten dat het masker zou zijn ontvreemd, spreekt Hawass ten stelligste tegen. Gisteren begeleidde hij de internationale pers bij een bezoek aan het museum om aan te tonen dat de publiekstrekker er nog steeds is.

Indiana Jones

Minister Hawass zelf komt overigens steeds meer onder vuur te liggen. Gisteren demonstreerden zo'n 150 werkloze archeologen buiten zijn kantoor. Ze beschuldigen Hawass van nepotisme en zijn ontevreden over het magere salaris voor archeologen. "Egypte verdient flink aan archeologie, waar blijft al dat geld?", vroeg een van de betogers zich af.

De flamboyante Hawass had de afgelopen jaren de absolute regie over het oudheidkundig onderzoek in Egypte. Zonder zijn medewerking ging er geen schep de grond in. Vanwege zijn voorkeur zelf bij grote ontdekkingen te zijn en zijn leren hoed wordt hij wel vergeleken met Indiana Jones.

De betogers beschuldigen Hawass ervan meer aan zichzelf te denken dan aan zijn werk. Hawass houdt vol dat hij met zijn werk Egypte in het buitenland promoot. Hij koos er gisteren voor de betogers te ontlopen door zijn kantoor te verlaten aan de achterkant van het gebouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl