Kabinet beperkt kans op ontlopen tbs

Het kabinet wil het moeilijker maken voor verdachten van zware misdrijven om een tbs-straf te ontlopen.

Zo'n zeventig verdachten weigeren jaarlijks een psychiatrisch onderzoek. Die weigering is vaak op advies van hun advocaat, omdat het voor onderzoekers dan moeilijker is om een stoornis vast te stellen.

Volgens staatssecretaris Teeven van Justitie blijkt zo'n weigering te werken, omdat aan deze verdachten minder vaak een tbs-behandeling wordt opgelegd. Daardoor komen veroordeelden die psychisch zijn gestoord soms in een gewone gevangenis.

Toestemming

Verdachten kunnen niet worden gedwongen om mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC), gezien het rechtsprincipe dat je niet hoeft mee te werken aan je eigen veroordeling.

Daarom wil Teeven de wet nu zo wijzigen dat het Centrum de beschikking kan krijgen over medische gegevens van verdachten uit het verleden, zonder dat die daar toestemming voor hoeven te geven.

Tot nu toe zijn medische dossiers strikt persoonlijk en bepaalt de patiënt wie inzage krijgt.

'Goede richting'

VVD-Kamerlid Ard van der Steur zegt dat het plan van Teeven een stap in de goede richting is. "Voor de veiligheid van de samenleving is het van groot belang dat iemand die tbs zou moeten krijgen omdat hij 'gek' is, niet in de gevangenis terecht komt en daarna weer even 'gek' op straat komt", aldus Van der Steur.

Wel vindt het Kamerlid dat er goed gekeken moet worden naar de privacy van de verdachten.

'Twee bruggen te ver'

Advocaat Wim Anker noemt het kabinetsplan "zeker twee bruggen te ver". Anker zegt dat het "heel ver" gaat om zonder toestemming medische gegevens op te vragen. Dat zou ook een inbreuk op de geheimhoudingsplicht van artsen zijn. Bovendien is er al een wettelijke regeling om iemand die bewust een tbs-behandeling ontloopt, alsnog tbs op te leggen, aldus de advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl