NOS NieuwsAangepast

Marokkanen boos, maar niet op koning

Ze zijn werkloos, gefrustreerd en willen verandering: Marokkaanse jongeren zijn niet anders dan hun lotgenoten in de rest van de Arabische wereld. Net als hun lotgenoten in Tunesië, Egypte of Jemen zetten ze Facebook, Twitter en YouTube in voor hun strijd tegen de corrupte regimes. Aanstaande zondag 20 februari organiseren de Marokkaanse jongeren hun grote protestactie 'voor democratie en rechtvaardigheid'.

Maar er is een verschil met de demonstraties in andere Arabische landen: de Marokkaanse jongeren roepen niet op tot het vertrek van hun koning, de echte machthebber in het land. De Egyptische jeugd zong luidkeels dat Mubarak moest vertrekken. Maar op de Facebookpagina van de 'Beweging van 20 februari', een motor achter de komende protestdag, staat nergens dat de koning moet opstappen. Sterker nog: in een rap op die pagina (onder video) wordt de koning geprezen. Het lied eindigt met "Lang leve de Koning". Niet Mohammed VI, maar de kliek om hem heen is volgens de opstandige rapper de kwaaie pier. In een open brief aan de Marokkaanse monarch rapt de artiest: "Ik weet dat u uw best doet, maar u kunt het niet alleen".

Hervormer

In de context van de Arabische wereld wordt de Marokkaanse koning Mohammed VI gezien als een verlicht vorst. Hij wordt regelmatig geroemd om zijn pogingen het land te moderniseren. Sinds de regio werd overspoeld door protestbewegingen heeft de koning een uitgebreid pakket aan subsidies aangekondigd die de armste Marokkanen moet helpen. En demonstraties worden in Marokko niet uiteengeslagen, zoals in menig ander Arabisch land, maar oogluikend toegestaan.

Ellende

Dat betekent niet dat die demonstraties altijd vreedzaam verlopen: af en toe slaat de Marokkaanse ME betogingen uit elkaar (zie kritische cartoon op foto). En er zijn meer redenen voor onvrede: er is armoede, de werkloosheid is enorm en corruptie is overal. In een filmpje (zie video) verklaart een aantal Marokkanen (op een na allemaal jongeren) waarom zij zondag gaan demonstreren. "Omdat ik vrijheid wil" zegt de een. "Omdat ik wil dat onderwijs niet alleen voor de rijken is", zegt de ander. De actiedag wordt gesteund door de grootste (en illegale) fundamentalistische beweging van Marokko, door tal van kleine linkse partijen en door een heel scala aan mensenrechtenorganisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl