NOS NieuwsAangepast

Rijk moet Rotterdam-Zuid helpen

Het Rijk moet Rotterdam helpen bij de aanpak van problemen in Rotterdam-Zuid. De stad kan die niet alleen aan, zeggen de oud-burgemeesters Deetman en Mans in een rapport dat is opgesteld op verzoek van het vorige kabinet. Het rapport 'Kwaliteitssprong Zuid' is vandaag aan minister Donner van Binnenlandse Zaken overhandigd.

Deetman zei tijdens de presentatie van het rapport dat de aanpak op Zuid een zaak van nationaal belang is.

Veel problemen

De afgelopen decennia is er veel geld naar projecten in Rotterdam-Zuid gegaan. In wijken als Pendrecht en Katendrecht gaat het daardoor nu de goede kant op. Maar er zijn ook nog veel delen van Zuid waar het helemaal niet goed gaat, zoals de deelgemeenten Feijenoord, Charlois en een deel van IJsselmonde. De werkloosheid is er hoog, woningen zijn verouderd, er wonen veel verschillende culturen, er zijn te weinig woningen voor de middenklasse, er is veel criminaliteit en onder jongeren is de schooluitval relatief hoog.

Deetman en Mans willen dat Rotterdam samen met het Rijk plannen maakt voor de ontwikkeling van Zuid voor de komende twintig jaar. De aanpak moet volgens Deetman en Mans in ieder geval gericht zijn op goede, gerichte scholing voor jongeren, meer werkgelegenheid en meer variatie in woningbouw.

Burgemeester Aboutaleb gaat daarover praten met het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl