NOS NieuwsAangepast

NRC: tabloid is knapper formaat

NRC Handelsblad verschijnt vanaf 7 maart op tabloid-formaat. De NRC is een van de laatste kranten die het grote broadsheet-formaat vervangen. Alleen de Telegraaf hanteert dan nog het grote model.

"Voor kwaliteitskranten is compact de norm geworden", motiveert hoofdredacteur Peter Vandermeersch zijn keuze. "Ook de nieuwe generatie lezers ziet NRC Handelsblad liever in een strak pak."

Zeven jaar geleden gingen de eerste grote kranten in Nederland over op tabloidformaat. Volgens de hoofdredacteur blijft de inhoud van de krant hetzelfde. "We willen de krant verpakken in een knapper formaat. En dat knapper formaat is duidelijk een tabloid."

Onderzoek

De hoofdredacteur werkte voor hij naar NRC verhuisde voor de Vlaamse krant de Standaard. "Ik heb die krant in 2004 naar tabloid gebracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit goed is voor de NRC."

"Een half jaar geleden hebben we onderzoek gedaan, want je moet wel rekening houden met lezers die 20, 30, 40 jaar het broadsheet gewend zijn. Ik was benieuwd of de lezers zich daartegen zouden verzetten. Dat was niet het geval."

De redactiecommissie heeft in december al goedkeuring gegeven voor het nieuwe formaat. Volgens Vandermeersch zijn de lezers enthousiast over de eerste proefnummers van het blad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl