NOS NieuwsAangepast

Avondklok Tunesië opgeheven

In Tunesië is de avondklok opgeheven. De noodtoestand blijft voorlopig nog wel van kracht. De overheid reageert hiermee op een verzoek van de toeristenindustrie. De sector is met 11 procent een van de belangrijkste bron van inkomsten van het land.

De avondklok werd samen met de noodtoestand ingesteld op 14 januari, aan de vooravond van de Jasmijnrevolutie. Dezelfde dag braken hevige demonstraties uit, waarna president Ben Ali het land ontvluchtte. Een tijdelijke regering heeft nu de macht.

Stakingen

Ook na de vlucht van de president bleven de noodmaatregelen gelden. De nieuwe regering wil daarmee de rust in het land bewaren. Dat lukt grotendeels, al zijn er hier en daar nog wel demonstraties. Ook wordt er gestaakt.

Zo zijn er berichten dat het internationale vliegverkeerd is gehinderd omdat ontevreden werknemers van de luchthaven protesteerden.

Hotels

Ook in de hotelbranche wordt gestaakt, ondervond de minister van Toerisme aan den lijve. Hij wilde een aantal Franse reisbureaus ontvangen voor een bijeenkomst in het Sheraton-hotel in het centrum van Tunis.

Daarbij werd hij in verlegenheid gebracht toen de hotelmedewerkers demonstreerden voor een hoger salaris. Zo was het restaurant voor een avond dicht en werden de kamers 's ochtends niet schoongemaakt.

De minister begrijpt de reactie van het volk. "Tunesië is veranderd. We zijn democratischer geworden en dat betekent dat mensen zich kunnen uiten", zei hij in de lobby van het hotel. Het ministerie van Handel is niet blij met de werkonderbrekingen. "Een aantal weken met minder handel is nog te doen. Maar als het langer duurt, wordt het dramatisch."

Sinds de Jasmijnrevolutie is de export van Tunesië met 1.5 procent afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl