Vijf vragen over de rechtszaak tegen Berlusconi

Hij heeft al heel wat schandalen overleefd, maar nu moet de Italiaanse premier Silvio Berlusconi toch echt voor de rechter verschijnen. Hij is aangeklaagd wegens betaalde seks met een minderjarig meisje en machtsmisbruik. Vijf vragen beantwoord over de zaak tegen Berlusconi.

Waarom heeft de rechter besloten dat Berlusconi moet worden vervolgd?

Berlusconi wordt vervolgd omdat hij betaalde seks zou hebben gehad met een minderjarig meisje, de 17-jarige 'Ruby'. Dat zou vorig jaar gebeurd zijn op een feestje bij Berlusconi thuis.

Daarnaast wordt de premier vervolgd voor machtsmisbruik. Berlusconi zou persoonlijk hebben gebeld met de politie om 'Ruby' vrij te krijgen toen ze werd opgepakt voor winkeldiefstal. Berlusconi wilde niet dat de zaak openbaar werd.

De rechter heeft ook besloten dat Berlusconi onder snelrecht moet worden vervolgd. Dat betekent dat er geen gerechtelijk vooronderzoek komt en het proces meteen van start gaat. Hierdoor kan de zaak niet verjaren. Een tegenvaller voor Berlusconi, die erg goed is in het rekken van processen. Al vanaf 6 april moet de premier voor de rechter verschijnen, en de kans is groot dat hij deze zomer nog veroordeeld wordt.

Wie is Ruby?

'Ruby de Hartendief' is de artiestennaam van de Marokkaanse Karima el Mahroug, een nachtclubdanseres die volgens de aanklagers geregeld aanwezig was op de beruchte feestjes in de villa van Berlusconi. De premier zou de meisjes hebben betaald voor deelname aan de feestjes. Ruby zegt dat ze geld kreeg van Berlusconi, maar ontkent ooit seks met de premier te hebben gehad.

De affaire tussen Berlusconi en de danseres was geruime tijd voorpaginanieuws in Italië. Ruby maakt intussen goed gebruik van haar bekendheid. Zo trad ze op een reclame voor een nieuw boek. Omdat ze dat in haar ondergoed deed, noemen journalisten het "het meest besproken maar tegelijkertijd minst gelezen boek van dit moment".

Is Berlusconi als premier niet onschendbaar?

Niet meer. Enkele maanden geleden is de onschendbaarheid van de premier door het Constitutionele Hof drastisch beperkt. Daarom kan hij nu makkelijker berecht worden. De premier kan zich wel nog beroepen op de immuniteitswet. Als hij kan aantonen dat hij belangrijke taken als premier heeft te vervullen (zoals een EU-meeting of een kabinetsbijeenkomst) hoeft hij niet bij de rechtszaak aanwezig te zijn. Maar dat moet dan iedere zitting door de rechter beoordeeld worden en het lijkt onwaarschijnlijk dat de premier er iedere keer onderuit kan komen.

Wat voor straf kan Berlusconi krijgen?

Op seks met een minderjarige staat een maximale straf van 3 jaar cel. Maar voor machtsmisbruik kan Berlusconi een celstraf krijgen van vier tot twaalf jaar. Maar of de premier daadwerkelijk veroordeeld wordt, is nog de vraag. Berlusconi en zijn advocaten zullen er alles aan doen om onder deze zaak uit te komen, waarschijnlijk tot aan het Europese Hof aan toe.

Wat betekent dit voor de positie van de Italiaanse premier?

Deze rechtszaak is een grote klap voor Berlusconi. Hij heeft eerder terecht gestaan voor zakelijke geschillen, maar dit is de eerste keer dat hij berecht wordt voor een persoonlijk vergrijp. Zijn premierschap staat behoorlijk onder druk, en dat zal alleen maar toenemen. Tot nu toe hebben zijn bondgenoten hem in ieder geval niet laten vallen. Dat is op zich opmerkelijk, in menig ander land zou een premier allang de laan uit zijn gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl