De Zweedse spelers vieren de 2-1 tegen Frankrijk
NOS VoetbalAangepast

'Zweden juicht een beetje mee als Oranje wint'

Het is voor het Nederlands elftal de week van de waarheid. Wil Oranje volgende zomer van de partij zijn bij het WK voetbal in Rusland dan mag donderdag in Parijs beslist níet verloren worden. Toch is Oranje ook in geval van een stunt tegen Frankrijk nog niet zeker van het WK. Een belangrijke pion in het kwalificatiespel is Zweden, een ploeg die ook belang heeft bij een zege van Nederland.

Dat beweert Michael Wagner, journalist van het Zweedse Sportbladet. "Als Zweden de groep wil winnen, dan moet Nederland een zege boeken op Frankrijk. Dan ben je van Frankrijk af en moet je winnen in Nederland om eerste in de groep te worden", zegt hij.

Voor sommige spelers is het goed geweest dat Zlatan Ibrahimovic is gestopt als international.

Michael Wagner

"Maar als ik realistisch ben, denk ik dat Frankrijk de groepswinnaar gaat worden. Als Zweden wint van Bulgarije en Frankrijk een zege boekt op Nederland, dan eindigt deze kwalificatiereeks in een gevecht tussen de Zweden en de Fransen."

Zweden kent altijd veel (oud-)eredivisiespelers in de selectie. Ook nu, want bondscoach Janne Andersson heeft Kristoffer Nordfeldt, Andreas Granqvist, Samuel Armenteros, Marcus Berg en Ola Toivonen geselecteerd. John Guidetti ontbreekt in de Zweedse selectie wegens een blessure.

  • ANP
    Marcus Berg in actie voor Zweden in het duel met Frankrijk
  • ANP
    Marcus Berg in het shirt van Al Ain

Wagner wil er graag één naam uitpikken: Berg. "Voor sommige spelers is het goed geweest dat Zlatan Ibrahimovic is gestopt als international. Berg is er daar één van. Hij speelt nu bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten en is daar de grote man", vertelt de journalist.

"Berg mislukte bij Hamburger SV en PSV, maar is bij Panathinaikos weer gaan scoren. Hij maakte 73 doelpunten in 116 duels. Ook in de Zweedse selectie is hij weer belangrijk. Zweden heeft deze WK-kwalificatiereeks al twaalf doelpunten gemaakt, Berg was bij vijf doelpunten betrokken. Voor bondscoach Andersson is hij de eerste spits."

Een andere oud-PSV'er, Toivonen, is een verhaal apart. "Toivonen krijgt altijd veel kritiek. Hij komt een beetje ongeïnteresseerd over en staat nonchalant in het veld. Maar ik kan je vertellen: sinds hij de 2-1 maakte in het duel met Frankrijk kan hij bij niemand meer stuk. Hij is een grote held."

Stand in groep A na 6 duels

LandPuntenDoelsaldo
1. Zweden1312-4
2. Frankrijk1311-5
3. Nederland1013-6
4. Bulgarije99-12
5. Wit-Rusland54-11
6. Luxemburg16-17
Juni 2017: Toivonen schiet Zweden naar zege op Frankrijk

Zweden won thuis met 2-1 van de Fransen en ging in Parijs met 2-1 onderuit. Die nederlaag was een beetje geflatteerd. Wagner denkt daarom dat Oranje zeker niet kansloos is tegen Frankrijk.

"Zweden heeft het tegen Frankrijk goed gedaan. In november vorig jaar verloor Zweden. Dat had niet gehoeven. Er werden veel kansen gemist. Als Nederland ook zo veel kansen krijgt, dicht ik ze zeker een kans toe."

De verklaring voor de goede resultaten van Zweden is volgens Wagner heel simpel. "Andersson wilde heel graag dominant, aanvallend voetbal spelen. Dat was in het begin zijn doel bij Zweden. Maar hij kwam er al snel achter dat het niet ging lukken", vertelt Wagner.

Janne Andersson, de bondscoach van Zweden

"We gaan niet naar het WK met mooi voetbal, dat was de conclusie. En dus staat het resultaat boven alles. De verdediging moet goed staan en de rest volgt dan vanzelf. Nederland zou zich daar ook op moeten richten."

En dus kan de wereld er heel ander uitzien na donderdagavond. "Voor Zweden zou het goed zijn als Nederland wint van Frankrijk. Een gelijkspel mag ook. Dan juichen wij een beetje mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl