Rechter buigt zich over registreren vingerafdrukken
Een vrouw die weigert haar vingerafdrukken af te laten nemen bij het aanvragen van een nieuw paspoort stond vandaag voor de rechter. De gemeente Den Haag weigerde haar het reisdocument te geven en daar gaat de vrouw tegen in beroep.
De vrouw wil haar vingerafdrukken niet afstaan, omdat ze worden opgeslagen in een database van de gemeente en op termijn misschien in een landelijke centrale database. Op haar website schrijft de vrouw: "Ik vind dat ik als burger vrij behoor te zijn om te beslissen welke persoonlijke gegevens ik wel en niet 'openbaar' wil maken voor derden."
Landelijke database
Het nieuwe biometrische paspoort wordt in de hele Europese Unie ingevoerd. Sinds september 2009 worden ook in Nederland twee digitale vingerafdrukken op een chip in het nieuwe paspoort opgenomen. De EU-landen hopen zo fraude en vervalsing zoveel mogelijk te voorkomen.
Met de vingerafdrukken op het paspoort kan altijd worden vastgesteld of de identiteit klopt. Daarvoor is opslag in een database niet nodig en dat hoeft ook niet van Brussel. Het vorige kabinet heeft echter besloten dat wel te doen en wilde uiteindelijk één grote landelijke database. Het huidige kabinet twijfelt.
Veilig?
Er is onduidelijkheid over de veiligheid van het centraal opslaan van de gegevens en het roept vragen op over het recht op privacy van burgers. Bovendien heeft iedereen het recht niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling.
Met een centrale database zou justitie kunnen beschikken over de vingerafdrukken van alle Nederlanders van twaalf jaar en ouder. Begin deze maand werd bekend dat de Europese Commissie gaat onderzoeken of Nederland de gegevens wel veilig opslaat.
Over zes weken doet de rechter uitspraak.