NOS NieuwsAangepast

Hoogste autobelasting in Zuid-Holland

Automobilisten in Zuid-Holland hebben de belasting op auto's de afgelopen vier jaar het snelst zien oplopen. De provinciale belasting, de opcenten, steeg tussen 2007 en 2011 met 29,6 procent. Automobilisten zijn in Zuid-Holland gemiddeld 76 euro duurder uit dan in Noord-Holland.

De provinciale toeslagen gingen in de genoemde jaren in Flevoland met 20 procent omhoog en in Friesland met 15 procent. In Noord-Holland zijn automobilisten ondanks een kleine verhoging het goedkoopst uit. Voor een doorsnee benzineauto betalen ze 516 euro belasting per jaar. Zeeland en Brabant verhoogden de opcenten niet.

De autobelasting hangt af van het type auto. Voor een dieselauto is een automobilist bijna twee keer zoveel kwijt als voor een benzineauto. In Zuid-Holland betaalt een dieselrijder gemiddeld 1172 euro, tegen 1096 euro in Noord-Holland.

Verkoop energiebedrijven

Zuid-Holland zegt dat een forse belastingverhoging nodig was, omdat de provincie geen geld heeft gekregen uit de verkoop van energiebedrijven. Andere provincies verkochten hun aandelen in Nuon en Essent, waardoor ze over meer middelen beschikken.

De belasting op auto's is voor de provincies de enige manier om zelf geld op te halen bij de burger. Daarnaast krijgen de provincies geld van de overheid, bedoeld voor vaste uitgaven aan bijvoorbeeld wegen en natuurbeheer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl