NOS NieuwsAangepast

Nauwelijks extra geld voor NASA

President Obama wil de komende jaren nauwelijks extra geld uittrekken voor de ruimtevaartorganisatie NASA. Het budget neemt in 2016 met 1,5 procent toe. De komende vijf jaar mag NASA bijna 19 miljard dollar per jaar uitgeven.

De bezuiniging maakt deel uit van de begrotingsplannen die Obama gisteren presenteerde. Bezuinigingen en verhoging van belastingen moeten het tekort met 500 miljard dollar verkleinen.

Een regeringswoordvoerder zei dat er de komende jaren gewoon niet veel geld beschikbaar is. De bezuinigingen brengen NASA volgens hem niet in de problemen, maar het zal het werk zeker afremmen.

Meeliften

"Dit zijn financieel moeilijke tijden, dus moeten we moeilijke keuzes maken", vindt ook een woordvoerder van NASA.

De ruimtevaartorganisatie zoekt momenteel naar een vervanger voor de spaceshuttle, die waarschijnlijk dit jaar zijn laatste vlucht zal maken. Vooralsnog liften Amerikaanse astronauten mee met de Russische Sojoez-raket naar het internationale ruimtestation ISS, maar zo'n reisje kost 50 miljoen dollar. NASA hoopt dat commerciële bedrijven uit de VS in de toekomst de reis goedkoper kunnen verzorgen.

Ook is NASA bezig een opvolger te ontwikkelen voor de Saturnus 5-raket, waarmee reizen naar de maan en verder de ruimte in mogelijk moeten worden. Daar is in het nieuwe budget 2,8 miljard dollar voor gereserveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl