Coalitie: steun Senaat belangrijk
Als het kabinet geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer, wordt het heel moeilijk voor het kabinet om te zorgen voor fundamentele veranderingen. Dat zei VVD-lijsttrekker Hermans in het verkiezingsdebat voor de Provinciale Staten op de NOS-televisie.
Zijn CDA-collega Brinkman noemde het beter voor de stabiliteit van het kabinet om op het CDA te stemmen. PvdA-lijsttrekker Barth zei dat haar partij het het kabinet heel moeilijk wil maken. Ze wilde niet op voorhand zeggen dat het kabinet weg moet als er geen meerderheid is in de Eerste Kamer. "Maar als het kabinet zichzelf uit zijn lijden wil verlossen, zullen wij het niet tegenhouden", voegde ze er aan toe.
Ook D66-lijsttrekker Van Boxtel bestreed dat het kabinet valt als VVD, CDA en PVV samen geen meerderheid halen. "Het is raar van VVD en CDA om te zeggen: help ons aan een meerderheid, anders gaat het mis", zei hij. Van Boxtel verwacht dat het kabinet dan probeert met andere partijen samen te werken.
Aan de hand van stellingen over landelijke thema's debatteerden 8 lijsttrekkers voor de Eerste Kamer in de vergaderzaal van de Senaat. Op 2 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De statenleden kiezen op 23 mei de nieuwe Eerste Kamer. Het is dan vooral de vraag of het kabinet-Rutte een meerderheid krijgt in de Senaat.
Cadeautjes
De lijsttrekkers van de oppositiepartijen SP en PvdA vinden dat het kabinet de gevolgen van de crisis oneerlijk verdeelt. PvdA-lijsttrekker Barth zei dat het kabinet cadeautjes weggeeft aan mensen die het toch al heel goed hebben.
De lijsttrekkers van PvdA, SP en ook D66-lijsttrekker Van Boxtel zeiden dat het kabinet teveel bezuinigt op onderwijs en zorg. Van Boxtel zei dat als de onderwijsplannen van het kabinet zo blijven als ze nu zijn, zijn fractie daar tegen zal stemmen.
VVD-lijsttrekker Hermans zei dat het kabinet de overheidfinanciën op orde moet brengen en dat nieuwe generaties anders tot in lengte van jaren de prijs betalen. Hermans bestreed dat het kabinet bezuinigt op onderwijs en hij zei dat het in die sector best wat efficiënter kan.
Hoofddoeken
De nieuwbakken lijsttrekker voor de PVV De Graaf werd door GroenLinks, ChristenUnie en ook het CDA aangevallen over een hoofddoekjesverbod voor provincieambtenaren. Volgens De Graaf is de hoofddoek een symbool van vrouwenonderdrukking.
CDA-lijsttrekker Brinkman vindt dat "symboolpolitiek". ChristenUnie-lijsttrekker Kuiper wil dat alleen ambtenaren in zichtbare functies geen hoofddoeken dragen. GroenLinks-lijsttrekker Thissen vindt het inburgeringsbeleid van dit kabinet "niet uit te leggen aan moslims die hun best doen".
Voor meer informatie over de Provinciale Statenverkiezingen, lees het dossier Nederland Kiest.