Kasper Dolberg
NOS VoetbalAangepast

IJskonijn Dolberg moet snel ontdooien

Een paar maanden geleden was er veel lof voor Kasper Dolberg. Een groot talent, met scorend vermogen. Een ijskonijn, want emoties zijn niet of nauwelijks te bespeuren bij de spits van Ajax. En dat zelfs de grote Klaas-Jan Huntelaar bij zijn terugkeer in Amsterdam bij voorbaat genoegen moest nemen met een reserveplaats zei veel.

Maar nu, zo vroeg in het seizoen, wil het nog niet vlotten met de 19-jarige Deen. Het is kenmerkend voor het spel van Ajax, want de Amsterdammers wachten nog altijd op de eerste zege van het seizoen. Tegen OGC Nice (thuis en uit), Heracles Almelo en Rosenborg BK kon Dolberg Ajax niet op sleeptouw nemen en kwam hij niet tot scoren. Sterker nog: hij was onzichtbaar.

Teleurstelling bij Kasper Dolberg

Hier en daar is zelfs al kritiek te bespeuren, ook van Ajax-trainer Marcel Keizer. "Tegen Nice kreeg Kasper te weinig kansen, tegen Heracles misschien twee of drie."

Keizer legt de schuld ook bij Dolbergs medespelers. "We hebben nog niet echt het idee dat Kasper uitgespeelde kansen krijgt. We zijn er al vanaf het begin mee bezig, de lijn naar Kasper moet open komen. We moeten hem in het spel betrekken."

Dolberg is het daar deels mee eens. "Het is natuurlijk een combinatie van twee dingen. Als een spits heb je ballen nodig van anderen, maar aan de bal is het ook niet wat het moet zijn. We moeten eraan werken", beseft hij.

Dolberg: kan veel leren van Huntelaar

Interesse ondanks slecht spel

Het tot nog toe slechte spel van Dolberg weerhoudt Europese topclubs er overigens niet van om te informeren bij de zaakwaarnemer van de Deen. Dolberg, die in 2015 voor 270.000 euro Silkeborg verruilde voor Ajax, werd al in verband gebracht met Borussia Dortmund en AC Milan.

Maar als we Ajax' technisch directeur Marc Overmars moeten geloven, blijft Dolberg in Amsterdam. Zelfs bij een megabod. "Wij hebben gezamenlijk besloten dat voor ons de transferperiode, wat betreft uitgaande transfers, nu gesloten is. Wij laten niemand meer gaan", zei Overmars nadat de transfer van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur vrijdag officieel werd gemaakt.

Kasper Dolberg

En dus moet Ajax hopen dat Dolberg snel weer in vorm begint te raken, mogelijk met de hulp van Huntelaar. "Ik kan veel van hem leren", zegt de Deense spits. "Hij kan mij leren hoe ik moet reageren in het strafschopgebied. Dat is zijn specialiteit."

Vertrouwen

Dolberg weet verder zelf ook niet wat er moet veranderen om het spel van zichzelf en van Ajax te verbeteren. Speelt het gedoe rond Abdelhak Nouri nog steeds een rol? Houdt hij zich stiekem bezig met transfers? Hoe kan het dat het niet loopt? Hij haalt zijn schouders op: "Ik weet het niet. We proberen hetzelfde te spelen..."

Als niemand binnen Ajax een oplossing heeft voor het probleem, ligt de oplossing mogelijk in handen van FC Groningen. Want het lijkt erop dat alleen een offday van de ploeg van Ernest Faber Ajax en Dolberg weer in het zadel kan helpen. En als dat eenmaal is gebeurd, komen de doelpunten vanzelf.

Dolberg vaak trefzeker voor Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl