NOS NieuwsAangepast

Rechter staat acties ov toe

De voorgenomen acties in het openbaar vervoer in de regio's Rotterdam en Den Haag mogen deze week doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald in een kort geding dat was aangespannen door het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam.

De komende dagen rijden er minder metro's, trams en bussen in Den Haag en Rotterdam als protest tegen de bezuinigingen in het openbaar vervoer en tegen de privatiseringen.

De stadsgewesten wilden dat de acties tegen de bezuinigingen op het openbaar vervoer publieksvriendelijker zouden worden. Ze vinden dat de reizigers onevenredig hard worden getroffen. Het zou gaan om eenderde van de Haagse reizigers en eenvijfde van die uit Rotterdam die worden getroffen. Daarnaast vinden ze de acties voorbarig, omdat een politiek proces over de aanbesteding nog loopt.

Vakbonden

De bonden zijn tegen het plan om vanaf volgend jaar het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan te besteden. Het gaat hier om een bezuiniging van 120 miljoen. "Dat doe je niet met een kaasschaaf. Dat doe je alleen door flink te snijden", zegt Frans Szablewski van FNV Bondgenoten.

Op dit moment zijn de stadsgewesten en de bonden met elkaar in gesprek, maar FNV bondgenoten verwacht niets van het overleg. De bonden voelen zich bedrogen door de politiek, omdat eerder was beloofd dat de drie grote steden buiten schot zouden blijven bij de bezuinigingen.

Door de bezuinigingen zouden tram- en buslijnen wegvallen en worden routes korter. Volgens de vakbond FNV Bondgenoten leiden de plannen tot een vermindering van 40 procent van de dienstregeling. Morgen voeren de vakbonden in Den Haag actie en woensdag in Rotterdam.

Amsterdam

Vandaag werd bij vervoersbedrijf GVB in Amsterdam gedemonstreerd. Volgens de actievoerders werd er niet gestaakt, maar wilden ze laten zien hoe het openbaar stadsvervoer eruit ziet als de bezuinigingen worden ingevoerd.

Trams en bussen reden niet of minder vaak en ook bij de metro vielen ritten uit. In de spits voeren niet alle veerponten tussen het Centraal Station en Amsterdam-Noord.

Voor een overzicht van lijnen die uitvallen, zie de website van 9292.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl