Wüst wereldkampioen allround

Ireen Wüst»
Ireen Wüst NOS

Ireen Wüst heeft op de Olympic Oval in Calgary de wereldtitel allround in de wacht gesleept.

De Nederlandse bleef Christine Nesbitt en titelverdedigster Martina Sábliková voor.

Wüst ging na dag één al aan de leiding, maar op dag twee sloeg de TVM-rijdster echt toe. Waar de Goirlese op de 1.500 meter een uitmuntende tijd reed, stelde Sábliková danig teleur.

Het gevolg was dat de Tsjechische op de vijf kilometer 15,56 goed moest maken. Dit zat er nimmer in en tot overmaat van ramp kwam Sábliková ten val. Dankzij enkele puike rondes wist ze nog wel Marrit Leenstra van het podium te houden.

"Ik was heel goed"

"Dit was heel bizar", aldus Wüst. "Maar als zij niet was gevallen, had ik het ook gered. Ik was vandaag heel goed, ik heb echt genoten."

De laatste drie jaar moest Wüst bij het WK allround met zilver of brons genoegen nemen. "Dat was ook mooi. Maar eerlijk is eerlijk: alleen titels tellen. Vorig jaar bewees ik met mijn gouden medaille op de Olympische Spelen weer terug te zijn. Nu tel ik in het allrounden ook weer helemaal mee. Het is prachtig dat alles nu samenvalt."

Wüst noteerde op de 5.000 meter een tijd van 6.55,85 en Sábliková kwam ondanks haar valpartij nog tot 7.00,04. Zij moest wel wereldkampioene sprint Christine Nesbitt in de eindstand voor zich dulden. De Canadese volbracht de 5.000 meter in 7.09,06. Marrit Leenstra had voor de vijf kilometer 7.06,74 nodig en eindigde op plek vier, achter Sábliková.

Formidabele 1.500 meter

Wüst legde de basis voor haar wereldtitel op de 1.500 meter, die ze op indrukwekkende wijze won. De Brabantse nam het in de laatste rit op tegen Christine Nesbitt, die nog geen mijl had verloren dit seizoen. De Canadese was echter niet opgewassen tegen Wüst, die met een toptijd van 1.52,59 maar net boven haar eigen nationaal record bleef (1.52,38).

Sábliková reed een onverwacht slechte race. Marrit Leenstra was de Tsjechische in een rechtstreeks duel de baas in 1.53,88, de Friezin was nog nooit sneller. Sábliková had voor de afstand 1.55,61 nodig.

Voorhuis en Valkenburg

Jorien Voorhuis vond haar naam in de eindstand terug op de zesde positie. Diane Valkenburg beëindigde het WK twee plekken lager.

Deel deze pagina

Video Reacties

De laatste rit op de vijf kilometer voor vrouwen bij de WK allround in Calgary. Ireen Wüst verdedigt een... voorsprong van ruim vijftien seconden op de Tsjechische Martina Sábliková.

 • 5.000 meter: Wüst wint, Sábliková valt

  De laatste rit op de vijf kilometer voor vrouwen bij de WK allround in Calgary. Ireen Wüst verdedigt een... voorsprong van ruim vijftien seconden op de Tsjechische Martina Sábliková.

 • WK allround: 5.000 meter (v)

  Een samenvatting van de 5.000 meter voor vrouwen tijdens de WK allround in Calgary.

 • "Eerlijk is eerlijk, alleen titels tellen"

  De reactie van Ireen Wüst net het winnen van haar tweede wereldtitel allround. "Ik ben heel erg blij, want... eerlijk is eerlijk, alleen titels tellen."

 • Fabelachtige 1.500 meter Wüst

  De 1.500 meter van Ireen Wüst tegen Christine Nesbitt bij de WK allround waarmee ze Martina Sábliková in... het klassement op ruim vijftien seconden achterstand reed.

 • WK allround: 1.500 meter (v)

  Een samenvatting van de 1.500 meter vrouwen op de WK allround in Calgary. Met nog drie ritten te gaan, staat... de snelste tijd op naam van Brittany Schussler. Jorien Voorhuis staat op dat moment tweede.

 • Wüst wilde Nesbitt "opeten"

  Ireen Wüst wist waar ze aan begon. Sábliková reed een race eerder een matige 1.500 meter en Wüst nam zich... voor om haar directe tegenstander Christine Nesbitt 'op te eten'. Dat lukte de gulzige Goirlese met een grootse schaatsmijl.

 • "Misschien is het toch mijn ijs"

  Marrit Leenstra reed al haar derde persoonlijke record op dit WK allround. Na afloop van haar goed verlopen... schaatsmijl kijkt ze vooruit naar de slotafstand, de vijf kilometer.

Video en Audio

 • » Royals buigen stand World Series om Video Na een nederlaag in de eerste wedstrijd zijn de honkballers van Kansas City Royals na de derde...25 okt 2014, 91 keer afgespeeld
 • » Maher: meer vertrouwen en plezier Video "Ik speel met meer vertrouwen en plezier." Het zijn de woorden van Adam Maher. PSV-trainer Phillip...24 okt 2014, 2833 keer afgespeeld
 • » Drost: ik heb leukere momenten gekend Audio Na het ontslag van Nebosja Gudelj is de rust nog niet teruggekeerd bij NAC Breda. Vorige week kon...24 okt 2014, 123 keer afgespeeld

Meer video en audio