In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

F-16's in Zeeland door geluidsbarrière na fout piloot lijnvlucht

De F-16's die gisteravond in Zeeland onrust veroorzaakten bij tientallen mensen, zijn opgestegen vanwege een fout van de piloot van een passagiersvliegtuig.

De straaljagers werden de lucht in gestuurd omdat de luchtverkeersleiding op de grond geen contact meer kreeg met de lijnvlucht, zegt een medewerker van Defensie tegen Omroep Zeeland. "Op moment dat de verbinding er niet is, zou er een potentieel gevaarlijke situatie kunnen zijn die wij als luchtmacht willen voorkomen of oplossen."

Toen de F-16's naast het passagiersvliegtuig vlogen, bleek wat er mis was. "Piloten moeten een aantal cijfers invoeren in een systeem om contact te krijgen met de grond. Daarbij is een cijfertje niet goed ingevoerd waardoor het toestel niet op de juiste frequentie terechtkwam."

Handgebaren

Met handgebaren maakte de bemanning van de F-16's duidelijk dat de piloot een fout had gemaakt. Nadat de piloot alsnog het juiste cijfer had ingevuld, kon de communicatie met het passagiersvliegtuig worden hersteld.

De straaljagers vlogen door de geluidsbarrière waardoor er harde knallen te horen waren. Vanuit meerdere plaatsen in Zeeland maakten mensen melding van luide knallen en trillende ramen.

Advertentie via Ster.nl