Sifan Hassan
NOS SportAangepast

Hassan ten onder in WK-finale 1.500 meter

Ze was de grote favoriete, maar het lukte haar niet het waar te maken. Sifan Hassan (24) slaagde er in Londen niet in een WK-medaille op de 1.500 meter te veroveren. Ze eindigde als vijfde in 4.03,34. De titel ging naar de Keniaanse olympisch kampioene Faith Kipyegon.

Kipyegon won in 4.02,59. Het zilver was voor de Amerikaanse Jennifer Simpson (4.02,76), brons ging in 4.02,90 naar de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya.

Hassan weer vijfde op 1.500 meter

Hassan maakte op weg naar de WK in Londen grote indruk met goede tijden. Tijdens de WK bevestigde ze haar vorm met sterke optredens in de serie en de halve finale.

In de finale ging ze na de start, zoals gebruikelijk, achter in de groep lopen. In het tactische gevecht schoof de Nederlandse na 900 meter aan de buitenkant op naar de eerste plaats.

Olympisch kampioene Faith Kipyegon versnelde vervolgens en Hassan ging mee. Ze leek op weg naar een medaille, maar stortte op de laatste 100 meter in.

Sifan Hassan, aan de binnenkant, wordt bij de WK op 1.500 meter verslagen

Hassan, sinds november 2013 in bezit van een Nederlands paspoort, wordt al een tijdje gezien als een van de beste atletes op de middenafstand. Ze heeft Europese titels op de baan en in het veld achter haar naam staan, maar op de mondiale toernooien liet ze ook weleens steekjes vallen.

Twee jaar geleden was ze misschien wel de beste op de 1.500 meter in Peking, maar moest ze door een tactische misrekening genoegen nemen met brons. Ze reageerde veel te laat toen vooraan het tempo plotseling omhoog ging.

Zware teleurstelling

Vorig jaar stond de 1.500 meter bij haar centraal op de Spelen in Rio, maar kwam de geboren Ethiopische niet verder dan de vijfde plaats. Als gevolg van een eerder opgelopen blessure miste ze in Brazilië simpelweg de inhoud om een voorname rol te spelen. Zwaar teleurgesteld verliet ze Rio.

Hassan: ik weet het niet

Na de mislukte Spelen wisselde ze van trainer. Honoré Hoedt, die haar in 2011 ontdekte bij de Sylvestercross in Soest, maakte plaats voor de Amerikaanse kampioenenmaker Alberto Salazar. Die runt in Portland een exclusieve atletengroep die door de financiële steun van sportgigant Nike niets tekortkomt.

Zelfvertrouwen

In Londen barstte Hassan van het zelfvertrouwen. Dat was terug te zien in de series en de halve finales, waarin ze iedereen achter zich liet. In de finale wachtte echter een topveld, met onder anderen olympisch kampioen Faith Kipyegon en titelverdedigster Genzebe Dibaba.

Hassan, die in Londen ook de 5.000 meter loopt, heeft doorgaans het meeste baat bij een snelle race. Ze nam na de helft van de race zelf het initiatief om het tempo omhoog te brengen. De inspanning bracht haar vroeg aan kop, met de Keniaanse Kipyegon in haar spoor. De pupil van Bram Som bleek meer inhoud te hebben dan de Nederlandse, die op het laatste rechte stuk de macht voelde wegvloeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl