NOS WielrennenAangepast

Alberto Contador stopt na de Ronde van Spanje

Alberto Contador stopt na de Vuelta met wielrennen. Dat heeft de Spanjaard bekendgemaakt op zijn Instagrampagina.

Contador kondigt wielerpensioen aan

"Ik zeg dit zonder verdriet", aldus 'El Pistolero'. "En ik denk dat ik niet op een betere manier afscheid kan nemen dan met een race in mijn eigen land. Ik ben er zeker van dat het drie geweldige weken gaan worden."

De Ronde van Spanje begint op 19 augustus in het Franse Nîmes.

Zeven grote rondes

Contador won twee keer de Tour de France (2007, 2009), drie keer de Vuelta (2008, 2012, 2014) en tweemaal de Giro d'Italia (2008, 2015).

Contador won zeven keer een grote ronde, twee zeges werden weggestreept na een positieve dopingtest in 2010

In 2003 maakte hij zijn debuut bij ONCE. Een jaar later ontsnapte Contador aan de dood toen hij tijdens de Ronde van Asturië flauw viel en in coma raakte: hij had een hersenbloeding die werd veroorzaakt door een aangeboren afwijking.

Maar Contador herstelde en in 2007 boekte hij zijn eerste van twee eindzeges in de Tour. In 2008 won hij de Giro en de Vuelta in een seizoen. Een jaar later won hij de Tour voor de tweede maal.

2004: Contador in coma na 'hersenbloeding' in Ronde van Asturië

Schorsing

Er stonden aanvankelijk nog een Touroverwinning (2010) en een Girozege (2011) op het palmares van Contador, maar die zijn geschrapt. De Spanjaard werd voor twee jaar geschorst door sporttribunaal CAS naar aanleiding van zijn positieve test op clenbuterol tijdens de Tour van 2010.

Zelf hield Contador vol dat de minieme hoeveelheid clenbuterol in zijn systeem moest zijn gekomen door het eten van 'vervuild' vlees. Zijn uitspraak tijdens de persconferentie rond die zaak ging de wereld over. "Er is een miljoenste deel clenbuterol in mijn urine aangetroffen. Cero coma cero cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco gramos..."

Contador en doping: cero cero cero... (2010)

In de zomer van 2012 keerde Contador terug na zijn schorsing, waarna hij meteen voor de tweede keer in zijn carrière de Ronde van Spanje won.

Tour 2017

De Giro in 2015 was de laatste grote ronde die Contador op zijn naam schreef. De Tour de France wist hij na zijn schorsing ook niet meer te winnen: in 2014 en 2016 moest hij opgeven na een val. In de afgelopen Tour de France ging hij weer voor de eindzege, maar na meerdere valpartijen stelde hij zijn ambities bij.

Als ploeggenoot van Bauke Mollema ging hij nog wel vaak in de aanval op jacht naar een ritzege, maar zonder succes. In het programma De Avondetappe van de NOS kondigde zijn ploegleider Steven de Jongh al aan dat Contador aan zijn laatste Tour bezig was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl