NOS NieuwsAangepast

Kerk in Rotterdam verwoest door grote brand

De Julianakerk in de Rotterdamse wijk Heijplaat is verwoest door een grote brand. De brandweer beschouwt het gebouw als verloren. De torenspits is door de brand ingestort.

Volgens de brandweer is de brand onder controle, maar maakt het instortingsgevaar het onmogelijk om het gebouw in te gaan om daar te blussen. De muren van het gebouw worden naar verwachting met een grijpkraan gesloopt. Of de dertig meter hoge toren ook gecontroleerd wordt neergehaald is nog niet bekend.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Er zijn twintig omliggende woningen ontruimd. De ongeveer veertig bewoners worden tijdelijk opgevangen in een wijkcentrum.

Rotterdamse kerk in lichterlaaie

Door de flinke rookontwikkeling, die in de wijde omgeving te zien was, is het Erasmus MC gevraagd de ventilatiesystemen tijdelijk uit te zetten. In het centrum van de stad was de brand te ruiken, maar volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke stoffen in de lucht gemeten.

In het gebied werd een NL-alert verstuurd. Inwoners zijn daarin opgeroepen ramen en deuren te sluiten om rookoverlast te voorkomen. Rond 1.00 uur was de rookontwikkeling sterk afgenomen.

De Julianakerk werd in 1930 gebouwd door de Nederlands Hervormde Kerk. De laatste jaren kwamen ook andere christelijke stromingen samen in het gebouw. Onlangs werd het verkocht aan een eigenaar die van plan was in het gebouw te gaan wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl