Migranten in Calais bij een vrachtwagen die naar Engeland rijdt
NOS Nieuws

Migranten in Calais laten zich niet afschrikken

In Calais in Frankrijk proberen migranten nog steeds elke nacht op grote schaal illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Per dag worden meer dan 80 pogingen geregistreerd van migranten die op vrachtwagens klimmen of proberen de tunnel onder het Kanaal binnen te komen.

"Vrachtwagens worden echt aangevallen. Sinds 1 januari is 17.876 keer geprobeerd de tunnel of de haven binnen te dringen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb in de zondagskrant Le Journal du Dimanche.

Na de ontruiming van de 'jungle' van Calais in oktober vorig jaar was het een tijd rustig, maar sinds een maand of drie trekt Calais weer meer migranten.

Mobiele douches

Volgens Collomb was het een goed plan om ver van Calais twee nieuwe opvangkampen te creëren voor de migranten in de havenstad, zoals onlangs is besloten. Die kampen worden nu ingericht en Collomb hoopt dat dat een oplossing biedt. Opvang ín Calais zoals tot vorig jaar gebeurde, is volgens hem vragen om problemen ."Je zet een centrum neer voor 400 mensen en even later zitten er 8000. Die fout uit het verleden gaan we niet herhalen."

Eind vorige maand werd de Franse overheid door de rechter opgedragen in Calais wel sanitaire voorzieningen aan te leggen voor de 500 à 700 migranten die daar op straat wonen. Binnen nu en twee weken zullen zes mobiele douches worden geïnstalleerd, meldt de prefectuur in Calais. "Die zijn bedoeld voor kwetsbare migranten: vrouwen, kinderen, zieken en gehandicapten", aldus prefect Fabien Sudry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl