Usain Bolt bij de startstreep in Londen
NOS SportAangepast

'Bij Bolt brandde het heilige vuur sinds 2013 steeds minder'

Usain Bolt (30) domineerde bijna tien jaar alle sprintnummers. Honderd meter. Tweehonderd meter. Estafette. De Jamaicaan was heer en meester en grossierde in medailles.

Zaterdagavond leed hij in Londen een zeldzame nederlaag. De Amerikanen Justin Gatlin en Christian Coleman waren sneller. Met een bronzen WK-medaille nam hij afscheid van het koningsnummer van de atletiek: de 100 meter.

Léon Haan was bij alle grote wedstrijden van Bolt aanwezig. Ook gisteravond. Volgens de atletiekverslaggever doet de teleurstellende prestatie in Londen niets af aan de imposante carrière van Bolt.

Brons voor de voorheen onaantastbare Bolt, verbaasde jou dat?

"Ja en nee. De kracht van Bolt is doorgaans dat hij er op een toernooi altijd staat. Dan heeft hij het vermogen om het maximale uit zichzelf te halen. Hij heeft uitzonderlijke dingen laten zien."

"De buitenwacht verwachtte daarom opnieuw een show van Bolt, maar het was al langer duidelijk dat hij zijn beste jaren achter zich heeft liggen. Tussen 2008 en 2013 was hij op zijn best, daarna brandde het heilige vuur steeds minder. Ondanks drie gouden plakken op de Olympische Spelen van vorig jaar. Zo goed was hij dus..."

Usain Bolt over de finish in Londen

Wat speelde Bolt dan nu parten in Londen?

"Voor de Spelen van Rio gaf hij al aan dat hij in 2017 zou stoppen. Heel vroeg en dan kan je je afvragen wat dat mentaal met zo'n iemand doet. Hij heeft dit jaar ook weinig gelopen. Bovendien zorgde zijn rug altijd voor problemen. Hij heeft scoliose, een zijdelingse verkromming van de wervelkolom."

"Achteraf zou je kunnen zeggen dat het mooier was geweest om na Rio te stoppen, maar ik vind niet dat hij te lang is doorgegaan. Afscheid nemen met brons op het koningsnummer is nog steeds een prima prestatie. Hij blijkt gelukkig ook maar een mens te zijn."

Is er al een opvolger aan te wijzen voor Bolt?

"Dat is moeilijk te zeggen. Het komt niet vaak voor dat iemand zo lang dominant is op de sprintnummers. Christian Coleman is pas 21 jaar en pakt knap zilver, maar ik vind het te vroeg om hem dan meteen te bestempelen als gedoodverfde opvolger."

"Er is momenteel niemand die er met kop en schouders bovenuit steekt. Pas op een mondiaal kampioenschap komen de beste sprinters bovendrijven. Het eerstvolgende WK is in 2019 in Doha. Voorlopig ligt het helemaal open."

Gatlin onttroont Bolt op 100 meter in spetterende WK-finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl