Nicolai Jørgensen juicht na zijn winnende strafschop

Feyenoord verovert Johan Cruijff Schaal na strafschoppen

De eerste prijs van het nieuwe voetbalseizoen, de Johan Cruijff Schaal, is voor Feyenoord. Vitesse werd in De Kuip na penalty's verslagen.

Na negentig minuten was de stand 1-1, waarna er direct strafschoppen werden genomen. De Rotterdammers namen ze beter: 4-2.

Feyenoord met de Johan Cruijff Schaal

Feyenoord, dat de seizoensouverture in 1991 en 1999 ook won, zette de debutant in het duel om de Johan Cruijff-schaal meteen onder druk en kwam snel op 1-0. Tonny Vilhena bediende Jean-Paul Boëtius en uit diens pass scoorde de vrijstaande Jens Toornstra. Boëtius, die na twee jaar terug is in de Kuip, was even later dicht bij 2-0, maar hij schoot over.

Na de sterke start van Feyenoord, kwam Vitesse iets beter in de wedstrijd, maar pas kort voor rust kreeg het zijn eerste grote kans: Bryan Linssen trof de onderkant van de lat.

Vitesse trok na de rust de opgaande lijn door, zag Arnold Kruiswijk naast koppen en kwam op 1-1 door Alexander Büttner. Aan zijn goal ging echter wel het nodige vooraf.

Hoofdrol Makkelie

Arbiter Danny Makkelie bestrafte een charge van Karim El Ahmadi op Tim Matavz eerst niet, keurde vervolgens in dezelfde minuut een treffer van Nicolai Jørgensen af en gaf daarna Vitesse na consultatie van de videoarbiter toch een penalty.

Jörgensen en Boëtius halen verhaal bij Makkelie nadat hij de 2-0 afkeurde en de hulp inriep van videobeelden

Alexander Büttner pakte de bal, negeerde de op hem afstormende Guram Kashia, die hem kenbaar wilde maken dat hij niet de aangewezen penaltynemer was, en schoot feilloos raak. In het spannende vervolg kregen beide ploegen kansen, maar gescoord werd er niet, zodat een penaltyreeks volgde.

Daarin misten Tim Matavz en Milot Rashica de eerste twee namens Vitesse. Feyenoord benutte de eerste vier, zodat trainer Giovanni van Bronckhorst zijn prijzenkast in Nederland als trainer compleet kon maken; in zijn derde seizoen pakte hij de derde prijs met Feyenoord na de beker en de landstitel.

Vitesse viert de 1-1