Het Emergobos niet ver van Winschoten
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Inzet mbo'ers tegen overlast homo's in bos valt slecht bij PvdA

Het is een slecht idee om de overlast in het Emergobos bij Winschoten te bestrijden door mbo-studenten van het Alfa College in te zetten. Dat zegt de lokale PvdA naar aanleiding van het plan van burgemeester Pieter Smit om de leerlingen het bos in te sturen. Het Emergobos is een bekende homo-ontmoetingsplek.

Omwonenden klagen al langer over overlast in het bos. Het gaat dan vooral om troep die de homo's achterlaten na het vrijen en de rondjes die ze rijden met hun auto's. Staatsbosbeheer plaatste eerder hekken om het bos. Ook is een stopverbod voor auto's ingesteld. Maar dat is geen oplossing gebleken.

"We willen zichtbaar zijn om zo de overlast te verminderen", zegt burgemeester Smit (D66) tegen RTV Noord. De gemeente werkt al jaren samen met de afdeling Uniformberoepen van het Alfa-college, om zo de sociale veiligheid in de gemeente (bijvoorbeeld in de winkelstraten) te verbeteren. "Na de vakantie krijgen we nieuwe studenten en daar willen we actief mee richting het Emergobos."

Enthousiasme

De leerlingen gaan wat de burgemeester betreft onder begeleiding van een officiële buitengewoon opsporingsambtenaar op pad. "Als strafbare feiten worden geconstateerd, kunnen ze daar met elkaar tegen optreden. Maar door er te zijn, hopen we anderen het enthousiasme te ontnemen om dingen te doen die we liever niet hebben."

De lokale PvdA reageert in schriftelijke vragen fel op het "repressieve beleid" van Smit. De partij voelt meer voor "professionele en vooral gespecialiseerde toezichthouders die corrigerend optreden als sprake is van feitelijk aanstootgevend gedrag en als dit gedrag zichtbaar is vanaf de openbare weg".

Sluiten

Intussen sluit de burgemeester niet uit dat het Emergobos op termijn helemaal dicht gaat. "Als het niet anders kan dan is het niet anders. Maar dat betekent ook dat mensen die er bijvoorbeeld komen om te vissen of te wandelen straks op zoek moeten naar een andere plek. Dus ja, we streven toch naar een oplossing om sluiting te voorkomen."

De stichting Platform Keelbos heeft juridische stappen aangekondigd mocht het Emergobos gesloten worden. De stichting maakt zich sterk voor behoud van homo-ontmoetingsplaatsen in Nederland.

Advertentie via Ster.nl